thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
6min
Czas całkowity
20min
porcja/porcje/porcji
2 porcja/porcje/porcji
Poziom
--
  • TM 31
opublikowany: 11/11/12
zmieniono dnia: 11/11/12

Składniki

ciasto

  • 4 jajka
  • 4 łyżki mąki tortowej
  • 4 łyżki mleka, ja dodaję ryżowe ponieważ nie piję krowiego
  • 0,5-1 łyżeczki soli, jak kto woli do smaku
  • olej, do smażenia
  • powidła śliwkowe, powidła jakie kto lubi

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    ciasto
  1. Białka oddzielić od żółtek

  2. założyć motylek dodać białka ubić na sztywno 2min/obr.4, jak się nie ubiły to dodać więcej czasu

  3. dodać posostałe skaładniki, żółtko, mąkę, sól, mleko 30sek/obr.4

    ja dodaję jeszcze pokrojone w małe kawałki owoce z puszki np: brzoskwinie i je mieszam razem z resztą składników.

  4. Wyrobione ciasto smażę z dwuch stron na oleju na patelni na złocisty kolor.

Porady

Z tej ilości składników wychodzą dwa suflety o średnicy około 25-30cm. Po usmażeniu jedną połowę smaruję powidłami i przekładam drugą, można dodać owoce z puszki, syrop klonowy, miód  co kto lubi.

Ostatnio robiłem bez żółtek i też suflet był dobry tmrc_emoticons.-) (białka mi zostały po likierze jajecznym)

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Suflet jajeczny

Wydrukuj:

Komentarze