Składniki
ciasto
- 4 jajka
- 4 łyżki mąki tortowej
- 4 łyżki mleka, ja dodaję ryżowe ponieważ nie piję krowiego
- 0,5-1 łyżeczki soli, jak kto woli do smaku
- olej, do smażenia
- powidła śliwkowe, powidła jakie kto lubi
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Białka oddzielić od żółtek
założyć motylek dodać białka ubić na sztywno 2min/obr.4, jak się nie ubiły to dodać więcej czasu
dodać posostałe skaładniki, żółtko, mąkę, sól, mleko 30sek/obr.4
ja dodaję jeszcze pokrojone w małe kawałki owoce z puszki np: brzoskwinie i je mieszam razem z resztą składników.
Wyrobione ciasto smażę z dwuch stron na oleju na patelni na złocisty kolor.
ciasto
Porady
Z tej ilości składników wychodzą dwa suflety o średnicy około 25-30cm. Po usmażeniu jedną połowę smaruję powidłami i przekładam drugą, można dodać owoce z puszki, syrop klonowy, miód co kto lubi.
Ostatnio robiłem bez żółtek i też suflet był dobry (białka mi zostały po likierze jajecznym)
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Bardzo dobry,nie przerywa się podczas obracania,dla mnie super Muszę spróbować także z mąką orkiszową,ciekawe czy wyjdzie
Ja na słodko robię dosyć często i jest bardzo pyszny
Zawsze mam problem z sufletami czy omletani, żeby je rzewrócić, ale ten dość szybko i łatwo się robi. Z powidłami jeszcze nie jadłam, więc muszę spróbować.