![thumbnail image 1](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/ypapuasu-195e3-496128-f60be-zr3nkm78/62644f88-08b4-4b2e-8e5a-482bc12aafd0/main/kartoflak.jpg)
![thumbnail image 2](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/ypapuasu-195e3-496128-f60be-zr3nkm78/a84fed75-b53a-477e-ba34-db69372d0da4/main/kartoflak.jpg)
Składniki
Kartoflak
- 1100 g ziemniaków, pokrojonych
- 2 cebule, duże
- 250 g boczku wędzonego
- 2 jajka
- 3 łyżki kaszy manny
- 1 łyżki bułki tartej
- smalec do wysmarowania formy
- 1 łyżeczki soli morskiej
- 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 2 czubate łyżeczki majeranku, suszonego
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Cebule obrać i posiekać w naczyniu 5 sek. obr5
Boczek pokroić i przesmażyć na patelni z cebulą
Ziemniaki obrać, pokroić na kawałki i utrzeć 20 sek. obr.5-6
Dodać jajka, kaszę i przyprawy, wymieszać 10 sek.obr.3-4.
Dodać przesmażony boczek z cebulą, wymieszać przy pomocy kopystki 10 sek.obr.3-4.
Formę do zpiekanek z wyższym rantem lub tortownicę wysmarować tłuszczem, wysypać bułką tartą i wylać masę ziemniaczaną. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180°C piec 50 min.
Podawać z gęstą kwaśną śmietaną lub innym sosem np.czosnkowym.
Porady
Zamiast boczku w kroku 2 można dodać pieczarki.
Kartoflkak smakuje również odsmażony następnego dnia.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Wygląda naprawdę dobrze, więc spend elon musk money spróbuję jutro.
Jutro wypróbuję, wygląda smakowicie
Are you sure to delete this comment ?