thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
50h 30min
Czas całkowity
50h 30min
porcja/porcje/porcji
25 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni

Składniki

Baleron z karkówki

  • 1000 gramów karkówka bez kości, w jednym kawałku

Solanka

  • 1,5 litra wody, przegotowanj zimnej
  • 180 gramów soli, drobnej
  • 1 łyżek soli peklowej

Marnata

  • 1/2 łyżeczki białej gorczycy
  • 1/2 łyżeczki czerwonej papryki, ostrej mielonej
  • 1 łyżeczki majeranek, suszony
  • 10 kulek owoce jałowca, suszone
  • 1 łyżeczki pieprz czarny, mielony
  • 1 łyżeczki cukru
  • 10 kulek ziarno ziela angielskiego
  • 1 łyżeczki bazylii, suszonej
  • 1 łyżeczki cząbru, suszonego
  • 1 łyżeczki tymianku, suszonego
  • 5 liście liści laurowych, suszonych
  • 0,500 litra oleju rzepakowego
  • 10 liście liści mięty, świeżych, moze być suszona 1łyżka
  • 2 kawałki rozmaryn, świeży, gałązki lub suszony 1yżka
  • 1,500 litra woda, przegotowana

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Varoma
    Varoma kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Przygotowanie
  1. 1.Karkówkę włożyć do kamionkowego lub emaliowanego dużego naczynia, może byc rzaroodporne .

    Solanka
    Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać sól i sól peklową, wymieszać

    30 s/obr. 6. Otrzymaną solanką zalać mięso i uzupełnić wodą tak, aby mięso było całkowicie przykryte. Mięso pozostawić w chłodnym miejscu na 24 godz.

    Marynata

    Do naczynia miksującego wsypać gorczycę, paprykę, majeranek, jałowiec, pieprz, cukier, ziele angielskie, bazylię, cząber, tymianek i liście laurowe, wymieszać 10 s/obr. 6.
    Dodać olej, miętę i rozmaryn, wymieszać 10 s/obr. 4.
    Z naczynia z mięsem odlać solankę, mięso opłukać pod bieżącą wodą i zalać powstałą marynatą. Pozostawić w chłodnym miejscu na 24 godz., co godzinę należy karkówkę obracać i ugniatać.
    Mięso wyjąć z marynaty i dokładnie zawinąć w folię spożywczą, następnie zawiązać nicią. Włożyć do dolnej części przystawki Varoma, odstawić.
    Do naczynia miksującego wlać wodę, nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze 60 min/Varoma/obr. 1. Gotować na parze ponownie 60 min/Varoma/obr. 1.
    Baleron kroić w 5 mm plastry...po wystygnięciu , podawać na zimno jako dodatek do chleba.

Porady

Przybory kuchenne
folia spożywcza, wykałaczki i/lub nić wędliniarska



Wskazówki

Jeżeli wolimy bardziej kruche mięso karkówkę można pozostawić w solance na 48 godz.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Baleron z karkówki

Wydrukuj:

Komentarze

  • października 19, 2022 at 00:03

    Ja dopiero ucze się tego urządzenia..mam 9d wczoraj Smile

  • lutego 4, 2021 at 13:10
    5.0

    Bardzo fajny przepis, WĘDLINKA BARDZO DOBRA, ja w solance trzymałam 4 dni, następnym razem potrzymam 5 dni, ale miałam większy kawałek karkówki, bo 1,6 kg.Na końcu upiekłam w PIEKARNIKU W RĘKAWIE DO PIECZENIA

  • lutego 14, 2020 at 12:00

    czy do marynaty dajemy 1/2 litra oleju ??

  • lutego 3, 2020 at 15:41
    5.0

    Fajny przepis, polecam.
    Dzisiaj robię po raz drugi wg tego przepisu, ale szynkę wieprzową ( nie "myszkę"). Pierwszy raz gotowałam na varomie w samej siatce do szynki, dzisiaj zawinęłam ciasno mieso w rękaw do pieczenia i wsadziłam w siatkę. Poprzednia bardzo wszystkim smakowała, zobaczymy jaki smak będzie miała ta zawinieta w rękawtmrc_emoticons.) Przepis polecam, daję pięć gwiazdek.