- TM 31
Składniki
beza
- 300 g cukru
- 1 łyżka soku z cytryny, lub octu winnego
- szczypta soli
- 7 białek
krem
- 250 g serka mascarpone
- 200 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
dekoracja
- 300 g truskawek, pokrojonych na plasterki
- listki melisy lub mięty
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Anna - okrągła forma kamionkowa
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 140 stopni C. Przygotować dwie blachy wyłożone papierem do pieczenia, na papierze odrysować np. od talerza dwa okręgi o średnicy 23cm.
Do naczynia miksującego wsypać cukier, zemleć 3s/obr. 9, przełożyć do miseczki.
Założyć motylek. Do naczynia miksującego wlać białka, dodać sól, ubić 6min/obr. 4. Następnie ubijać kolejne 2 min/obr. 4 stopniowo dodając cukier i sok z cytryny. Gotową masę bezową przełożyć na wcześniej przygotowany papier, zostawiając około 0,5 cm od krawędzi okręgu. Piec przez 15 minut we wcześniej rozgrzanym piekarniku w temp. 140 stopni C, nastepnie obniżyć temperaturę do 120 stopni C i pozostawić bezy do wyschnięcia na około 1 godzinę i 15 minut, po tym czasie wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystygnięcia - przygotować truskawki i krem.
Na talerz lub paterę położyć jeden blat bezow i pokryć połową kemu. Na masie ułożyć połowę pokrojonych na plasterki truskawek i przykryć drugim blatem bezowym. Górę tortu pokryć pozostałym kremem i ponownie ułożyć na wierzch pokrojone truskawki, przyozdobić listkami świeżej melisy lub mięty.
SMACZNEGO
Założyć motylek. Do naczynia miksującego wlać śmietanę kremówkę i dodać serek mascarpone ,ubijać około 1 min/ obr. 3 (lub do uzyskania sztywnej masy).
Beza
Przygotowanie Tortu
Krem
Porady
Truskawki można zastąpić innymi ulubionymi sezonowymi owocami.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Jeśli pieczemy naraz dwie bezy czy włączać termoobieg?
Wczoraj zrobiłam i wyszło genialnie. Cała rodzina zajadała
Piekę😉😉😉
Moj ulubiony tort bezowy 😍
torcik przepyszny. Robiłam już drugi raz. Dokładnie tak jak w przepisie.
Zeby bialka sie ubily dobrze najpierw ubijam wszystko 4 min/50 stopni/ obr 3 i pol i potem ubijam bez podgrzewania 4 minuty na obrotach 3 i pol.
Wyszedł cudowny! Rozplywa się w ustach
SUPER!
Rewelacyjny tort, robiłam pierwszy raz z tego przepisu i na pewno nie ostatni. Pyszny
Obawiałam się pieczenia dwóch blaszek jednocześnie, ale wyszło super, zmieniłam kolejność.
Tort wszystkim smakował...
Rewelacja
Mega tort. Sama słodycz
Moja beza rośnie...a później jak daje na niższą temp...opada i bardzo pęka..Co mogę robić nie tak?