- TM 5
Składniki
- 3 czubate łyżki naturalnego kakao
- 100 gramów orzechów włoskich
- 4 czubate łyżki miodu
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki oleju rzepakowego lub kokosowego
- 2 dojrzałe banany
- 1 szczypty soli
- 1 gorzka czekolada
- 4 łyżki mleka
- 4 jaja całe
- 2 puszki fasoli czerwonej
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Fasolę płuczemy na sitku. Wrzucamy do Thermomixa, dodajemy banana i resztę składników (bez orzechów). Miksujemy na gładką masę - nie może być grudek - czyli stopniowo zwiększamy na obroty 8 i miksujemy przez ok 20 sekund) !!!
2.Gdy masa będzie rozmielona, dorzucamy orzechy i lekko mielimy, tak, by orzchy miały porządaną przez nas wielkość. (czyli obroty 5 przez 7-8sekund)
3. Do foremki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia wlewamy masę.
4. Pieczemy 45-55 min w 180stopniach - można sprawdzać wykałaczką czy ciasto jest upieczone w środku.
5. Wyjmujemy foremkę z piekarnika i wykmujmy ciasto za papier (żeby nie zawilgło w gorącej foremce).
6. Kiedy ciasto ostygnie robimy polewę czekoladową - tabliczkę gorzkiej czekolady rozpuszczamy w rondelku z niewielką ilością mleka mieszając. Następnie polewamy ciasto rrównomiernie i czekamy aż czekolada zastygnie.
Ciasto jest bardzo zdrowe! Nie zawiera cukru, tłuszczu, mąki!!! Przygotowuje się ekspresowo i nie brudzi żadnych naczyń oprócz dzbana Thermomix
Po więcej zdrowych przepisów zapraszam na www.healthylifeconnoisseur.blogspot.com
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
zrobiłam, upiekłam, polałam czekoladową polewą, ciasto wyszło bardzo smaczne, nie za słodkie . Nie dodałam orzechów, bo wnuczka jest uczulona, ale i tak jest pyszne . piekłam 70 minut, góra , dół 180 stopni tak jak wyczytałam w jednym z komentarzy. POLECAM !!!
bardzo fajny przepis ułożyłam po kolei bo rzeczywiście prościej i z lekkimi modyfikacjami wyszło idealnie takze wykonanie to co w orginale i mozna wspomóc sie tym co ponizej:
Do "Blokada naczynia miksującego" dajemy 2 puszki czerwonej fasoli odsączonej i przepłukanej na sitku; 3 czubate łyżki naturalnego kakao; 4 czubate łyżki miodu; 1, 5 łyżeczki sody oczyszonej; 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia; 3 łyżki oleju rzepakowego lub kokosowego; 1 szczypta soli; 4 jaja kurze całe; 2 dojrzałe banany
zamykamy naczynie i nastawiamy pokrętło na 1,5 minuty obr 4-8 stopniowo zwiekszamy . Powtarzamy jeżeli mamy grudki. Masa ma byc gładka wtedy nie czuć fasoli w cieście.
100 gr orzechów wkładamy do woreczka i lekku tłuczemy tłuczkiem do mięsa lub wałkujemy walkiem. Lekko tak by czuc były orzechy w cieście.
do "Blokada naczynia miksującego" dodajemy orzechy oraz jak lubicie żurawinę lub rodzynki co kto lubi
zamykamy naczynie i nastawiamy pokrętło na 40 sekund wazne by ustawić obroty wsteczne "Obroty wsteczne" i obr na 3 lub 4 tak by nie zmieliło orzechów i zurawiny. Mozecie tez ręcznie kopystką .
Do keksówki wyłozonej papierem do pieczenia wlewamy ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekiarnika 180 st góra dół i tu wazna informacja na 70 minut.( tak jak w niektórych komentarzach jak wydłuzycie okres pieczenia ciasto urośnie i dopiecze sie w srodku bedzie lekko wilgotne jak to brownie ale nie zakalcowate)
po upieczeniu wyjmujemy z foremki i z papieru i odkładamy do wystygnięcia.
rozpuszczacie tabliczke czekolady z 5 łyzkami mleka . Polewą polewacie ciasto i czekacie az zastygnie
Smacznego.
Upiekłam, wyszło super. Drobne modyfikacje zgodnie z sugestiami w komentarzach. Orzechy pokruszyłam wałkiem do ciasta nie blendowałam ich, za to dłużej blendowałam samą masę. Piekłam 70 minut Wyszło naprawdę smaczne puszyste i jednocześnie wilgotne. Polecam
Pyszne! Ciekawy smak. Dodałam więcej kakao i smakuje jak brownie! Trzeba trzymać w piekarniku 55 minut, nawet jak wygląda na wypieczone w przeciwnym razie będzie zakalec.
Świetny przepis. Bardzo smaczne ciasto. Nikt w rodzinie nie zgadł z czego jest zrobione Polecam
Najważniejsze , że jest bez mąki i cukru, idealne dla cukrzyków.Polecam.
Dziś zrobiłam póki co ... z czego ...wie tylko moja mama syn , który gardzi warzywami zajadał się jeszcze ciepłym i bez polewy... wyczuł tylko banana zobaczymy jak reszta. Mi smakuje
nieeeee... za bardzo było czuć fasolę. A fasola z czekoladą nie jest tym na co miałam ochotę... wylądowało w koszu
Wyszło dodałam jeszcze żurawinę i daktyle Następnym razem muszę tylko mniej zmielić, bo orzechy i bakalie słabo wyczuwalne
Ciasto rzeczywiście wyszło wilgotne w środku, jednak nie jestem przekonana do smaku. Fasola jest wciąż wyczuwalna. Oceniam na 3
Are you sure to delete this comment ?