thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
5min
Czas całkowity
50min
porcja/porcje/porcji
10 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Łatwy

Składniki

  • 3 czubate łyżki naturalnego kakao
  • 100 gramów orzechów włoskich
  • 4 czubate łyżki miodu
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki oleju rzepakowego lub kokosowego
  • 2 dojrzałe banany
  • 1 szczypty soli
  • 1 gorzka czekolada
  • 4 łyżki mleka
  • 4 jaja całe
  • 2 puszki fasoli czerwonej

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. 1. Fasolę płuczemy na sitku. Wrzucamy do Thermomixa, dodajemy banana i resztę składników (bez orzechów). Miksujemy na gładką masę - nie może być grudek - czyli stopniowo zwiększamy na obroty 8 i miksujemy przez ok 20 sekund) !!!

    2.Gdy masa będzie rozmielona, dorzucamy orzechy i lekko mielimy, tak, by orzchy miały porządaną przez nas wielkość. (czyli obroty 5 przez 7-8sekund)

    3. Do foremki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia wlewamy masę.

    4. Pieczemy 45-55 min w 180stopniach - można sprawdzać wykałaczką czy ciasto jest upieczone w środku.

    5. Wyjmujemy foremkę z piekarnika i wykmujmy ciasto za papier (żeby nie zawilgło w gorącej foremce).

    6. Kiedy ciasto ostygnie robimy polewę czekoladową - tabliczkę gorzkiej czekolady rozpuszczamy w rondelku z niewielką ilością mleka mieszając. Następnie polewamy ciasto rrównomiernie i czekamy aż czekolada zastygnie.

     

    Ciasto jest bardzo zdrowe! Nie zawiera cukru, tłuszczu, mąki!!! Przygotowuje się ekspresowo i nie brudzi żadnych naczyń oprócz dzbana Thermomixtmrc_emoticons.;)

    Po więcej zdrowych przepisów zapraszam na www.healthylifeconnoisseur.blogspot.com

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Zdrowe Czekoladowe wilgotne ciasto z fasoli bez cukru, tłuszczu, mąki

Wydrukuj:

Komentarze

  • lutego 5, 2020 at 14:16
    5.0

    zrobiłam, upiekłam, polałam czekoladową polewą, ciasto wyszło bardzo smaczne, nie za słodkie . Nie dodałam orzechów, bo wnuczka jest uczulona, ale i tak jest pyszne tmrc_emoticons.). piekłam 70 minut, góra , dół 180 stopni tak jak wyczytałam w jednym z komentarzy. POLECAM !!!

  • stycznia 1, 2020 at 12:57

    bardzo fajny przepis ułożyłam po kolei bo rzeczywiście prościej i z lekkimi modyfikacjami wyszło idealnie takze wykonanie to co w orginale i mozna wspomóc sie tym co ponizej:
    Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" dajemy 2 puszki czerwonej fasoli odsączonej i przepłukanej na sitku; 3 czubate łyżki naturalnego kakao; 4 czubate łyżki miodu; 1, 5 łyżeczki sody oczyszonej; 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia; 3 łyżki oleju rzepakowego lub kokosowego; 1 szczypta soli; 4 jaja kurze całe; 2 dojrzałe banany
    zamykamy naczynie i nastawiamy pokrętło na 1,5 minuty obr 4-8 stopniowo zwiekszamy . Powtarzamy jeżeli mamy grudki. Masa ma byc gładka wtedy nie czuć fasoli w cieście.
    100 gr orzechów wkładamy do woreczka i lekku tłuczemy tłuczkiem do mięsa lub wałkujemy walkiem. Lekko tak by czuc były orzechy w cieście.
    do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" dodajemy orzechy oraz jak lubicie żurawinę lub rodzynki co kto lubi
    zamykamy naczynie i nastawiamy pokrętło na 40 sekund wazne by ustawić obroty wsteczne Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" i obr na 3 lub 4 tak by nie zmieliło orzechów i zurawiny. Mozecie tez ręcznie kopystką .
    Do keksówki wyłozonej papierem do pieczenia wlewamy ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekiarnika 180 st góra dół i tu wazna informacja na 70 minut.( tak jak w niektórych komentarzach jak wydłuzycie okres pieczenia ciasto urośnie i dopiecze sie w srodku bedzie lekko wilgotne jak to brownie ale nie zakalcowate)
    po upieczeniu wyjmujemy z foremki i z papieru i odkładamy do wystygnięcia.
    rozpuszczacie tabliczke czekolady z 5 łyzkami mleka . Polewą polewacie ciasto i czekacie az zastygnie
    Smacznego.

  • grudnia 7, 2018 at 21:52

    Upiekłam, wyszło super. Drobne modyfikacje zgodnie z sugestiami w komentarzach. Orzechy pokruszyłam wałkiem do ciasta nie blendowałam ich, za to dłużej blendowałam samą masę. Piekłam 70 minut Wyszło naprawdę smaczne puszyste i jednocześnie wilgotne. Polecam

  • lutego 23, 2018 at 10:08

    Pyszne! Ciekawy smak. Dodałam więcej kakao i smakuje jak brownie! Trzeba trzymać w piekarniku 55 minut, nawet jak wygląda na wypieczone w przeciwnym razie będzie zakalec.

  • lutego 20, 2018 at 12:50
    5.0

    Świetny przepis. Bardzo smaczne ciasto. Nikt w rodzinie nie zgadł z czego jest zrobione tmrc_emoticons.) Polecam

  • listopada 22, 2017 at 16:51

    Najważniejsze , że jest bez mąki i cukru, idealne dla cukrzyków.Polecam.

  • października 11, 2017 at 12:55
    5.0

    Dziś zrobiłam tmrc_emoticons.) póki co ... z czego ...wie tylko moja mama tmrc_emoticons.) syn , który gardzi warzywami zajadał się jeszcze ciepłym i bez polewy... wyczuł tylko banana tmrc_emoticons.) zobaczymy jak reszta. Mi smakuje

  • października 7, 2017 at 17:18

    nieeeee... za bardzo było czuć fasolę. A fasola z czekoladą nie jest tym na co miałam ochotę... wylądowało w koszu tmrc_emoticons.(

  • września 27, 2017 at 18:48

    Wyszło tmrc_emoticons.) dodałam jeszcze żurawinę i daktyle Następnym razem muszę tylko mniej zmielić, bo orzechy i bakalie słabo wyczuwalne

  • września 27, 2017 at 06:11

    Ciasto rzeczywiście wyszło wilgotne w środku, jednak nie jestem przekonana do smaku. Fasola jest wciąż wyczuwalna. Oceniam na 3 tmrc_emoticons.-)

Are you sure to delete this comment ?