thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3
Czas przygotowania
1h 30min
Czas całkowity
1h 55min
porcja/porcje/porcji
1 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni
  • TM 6
  • TM 5
opublikowany: 26/05/20
zmieniono dnia: 26/05/20

Składniki

Kruszonka

  • 30 gramów mąki pszennej
  • 20 gramów cukru
  • 25 gramów masła, pokrojonego na kawałki

Wieniec

  • 2 jaja (w tym 1 jajko, roztrzepane, do posmarowania chałki)
  • 2 żółtka
  • 100 gramów masła, pokrojnego na kawałki
  • 50 gramów cukru
  • 1 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
  • 40 gramów świeżych drożdży, pokruszonych
  • 150 gramów mleka
  • 500 gramów mąki pszennej
  • 1 łyżeczki soli
  • 20 gramów żurawiny
  • 20 gramów orzechów włoskich, łuskanych
  • 3 łyżki dżemu/ marmolady/ kremu czekoladowego

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Kruszonka
  1. Do naczynia miksującego wsypać mąkę i cukier, dodać masło, wymieszać 10 s/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki
  2. Chałka
  3. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać orzechy włoskie i żurawinę, rozdrobnić 3 s/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego wbić 1 jajko, dodać żółtka, masło, cukier, cukier waniliowy, drożdże i mleko, podgrzewać 4 min/37°C/obr. 2.
  5. Dodać mąkę, sól i wcześniej rozdrobnione bakalie, wyrobić 3 min/. Pozostawić w naczyniu miksującym do wyrośnięcia na ok. 30 min. W tym czasie blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  6. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat i rozwałkować. Na rozwałkowanym cieście rozsmarować dżem. Zwinąć jak roladę. Przełożyć na wcześniej przygotowaną blachę z papierem. Roladę przekroić wzdłuż. Powstałe 2 części zapleść i połączyć tak aby powstał wieniec. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 min. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.
  7. Wieniec posmarować roztrzepanym jajkiem za pomocą pędzelka i posypać kruszonką, piec 25-30 min (180°C) lub do momentu, aż będzie złotobrązowy. Podawać na ciepło lub po ostudzeniu z dodatkiem masła daktylowego.

Porady

Dżem można zastąpić np. kremem czekoladowo-orzechowym.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Wieniec drożdżowy

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?