thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
15 osoba/osoby
Poziom
--

Składniki

  • 600 gramów herbatnikòw petit prostokatnych

kawa do moczenia ciastek

  • zimna mocna kawa z maszynki
  • mleko, ile trzeba wg gustu
  • rhum, wg gustu
  • cukier puder, ile trzeba

Krem do przekladania

  • 500 gramów mleka
  • 40 gramów maizeny/skrobi kukurydzianej
  • aromat migdalowy
  • 2 jaja kurze
  • 250 gramów serka mascarpone
  • 30 gramów ciasteczek amaretti
  • 100 gramów cukru
  • kropelki czekoladowe

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Deser
  1. Przygotowac krem: do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wlozyc cukier : 20sek / obr 7. Dodac pozostale skladniki: 7min / 90° / obr 4. Podzielic na 2 czesci. Lekko przestudzic. Do jednej dodac kropelki czekoladowe i polowe mascarpone; do drugiej - zmielone amaretti ( 10sek / obr 4) i druga polowe mascarpone. Przygotowac kawe, wystudzic, dodac , wg gustu, pozostale skladniki. Skladanie: ciastka moczymy w kawie, ukladamy na spodzie. Nakladamy polowe bialego kremu - namoczone ciastka - polowe kremu czekoladowego - namoczone ciastka - druga polowe bialego kremu - ciastka  - krem czekoladowy - konczymy ciastkami. Wkladamy do lodòwki na kilka godzin, dekorujemy cukrem pudrem lub wg uznania.

     

Porady

Najlepiej przygotowac 1-2 wczesniej, musi postac w lodòwce; bedzie smaczniejsze.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Wariant Slodka szachownica

Wydrukuj:

Komentarze

  • kwietnia 9, 2013 at 21:56

    Dziekuje Agnieszko Big Smile Big Smile Big Smile  Pozdrawiam Cie i ja serdecznie Love Love Love

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

  • kwietnia 9, 2013 at 21:17
    5.0

     Super smaczny i łatwy przepis Love Pozdrawiam i gratuluję niekończącej się inwencji tmrc_emoticons.;)

  • kwietnia 5, 2013 at 10:11

    Ciasto - deser, latwe i szybkie Big Smile  Gabrysiu, na wierzchu dalam cukier puder "przeplatany" z kakao Big Smile  Kasiu, troszke do ciasta, troszke "na gardlo" na rozgrzanie i wykonanie ciasta poszlo jak z platka tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;)  Zartuje, nie lubie mocnych alkoholi, jestem prawie niepijaca Big Smile  Od czasu do czasu tylko, jak sie zdarzy okazja, to cos slabego popije, mam za slaba glowe tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;)  Pòl szklaneczki wina czerwonego i juz jestem za wesola, a na drugi dzien choruje tmrc_emoticons.)  

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

  • kwietnia 4, 2013 at 23:20
    5.0

    Big Smile Love No, Veroniczko. nareszcie coś łatwego. Tylko ja widzę , że na wierzchu jest jeszcze jakas ozdobna posypka? Słabo to widać na tym zdjęciu.   Przypomina mi to deser Tiramisu, tylko tamten z biszkoptami. Mniam.

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

  • kwietnia 4, 2013 at 22:07

    Wercia ciasto fajne, ale ile tego rhumu wypiłaś Big Smile tmrc_emoticons.p tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.D

  • kwietnia 4, 2013 at 20:56
    5.0

    Cooking 7VERCIA WYPRÓBUJĘ Love Love Love Love

Are you sure to delete this comment ?