
Składniki
- 600 gramów herbatnikòw petit prostokatnych
kawa do moczenia ciastek
- zimna mocna kawa z maszynki
- mleko, ile trzeba wg gustu
- rhum, wg gustu
- cukier puder, ile trzeba
Krem do przekladania
- 500 gramów mleka
- 40 gramów maizeny/skrobi kukurydzianej
- aromat migdalowy
- 2 jaja kurze
- 250 gramów serka mascarpone
- 30 gramów ciasteczek amaretti
- 100 gramów cukru
- kropelki czekoladowe
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Przygotowac krem: do
"Blokada naczynia miksującego" wlozyc cukier : 20sek / obr 7. Dodac pozostale skladniki: 7min / 90° / obr 4. Podzielic na 2 czesci. Lekko przestudzic. Do jednej dodac kropelki czekoladowe i polowe mascarpone; do drugiej - zmielone amaretti ( 10sek / obr 4) i druga polowe mascarpone. Przygotowac kawe, wystudzic, dodac , wg gustu, pozostale skladniki. Skladanie: ciastka moczymy w kawie, ukladamy na spodzie. Nakladamy polowe bialego kremu - namoczone ciastka - polowe kremu czekoladowego - namoczone ciastka - druga polowe bialego kremu - ciastka - krem czekoladowy - konczymy ciastkami. Wkladamy do lodòwki na kilka godzin, dekorujemy cukrem pudrem lub wg uznania.
Deser
Porady
Najlepiej przygotowac 1-2 wczesniej, musi postac w lodòwce; bedzie smaczniejsze.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Dziekuje Agnieszko
Pozdrawiam Cie i ja serdecznie
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni

Super smaczny i łatwy przepis
Pozdrawiam i gratuluję niekończącej się inwencji
Ciasto - deser, latwe i szybkie
Gabrysiu, na wierzchu dalam cukier puder "przeplatany" z kakao
Kasiu, troszke do ciasta, troszke "na gardlo" na rozgrzanie i wykonanie ciasta poszlo jak z platka
Zartuje, nie lubie mocnych alkoholi, jestem prawie niepijaca
Od czasu do czasu tylko, jak sie zdarzy okazja, to cos slabego popije, mam za slaba glowe
Pòl szklaneczki wina czerwonego i juz jestem za wesola, a na drugi dzien choruje
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni

GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Wercia ciasto fajne, ale ile tego rhumu wypiłaś
