![thumbnail image 1](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/80tlz7tw-df1d7-831604-f60be-f59820g8/44ce33c8-3b43-4e24-9dd4-83185c5a4e64/main/vit-kladdkaka-med-saffran-och-lingongradde-ciasto-szafranowe-z-bita-smietana-i-borowkami-szwecja.jpg)
Składniki
VIT KLADDKAKA MED SAFFRAN OCH LINGONGRADDE-CIASTO SZAFRANOWE Z BITA SMIETANĄ I BORÓWKAMI_Szwecja
ciasto
- 0,5 g szafranu
- 50 g cukru
- 20 g cukru waniliowego, wykonanego w TM
- 90 g mąki pszennej
- szczypty sól
- 100 g masła
- 200 g białej czekolady
- 3 jajka
- bułka tarta
krem
- 300 g śmietany, 36% tłuszczu
- 4 łyżki dżemu borówkowego
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Nastaw piekarnik na 175 stopni (góra/dół), tortownicę o średnicy 22 cm, wysmaruj masłem i obsyp bułka tartą lub kaszą manną
Do naczynia dodaj szafran i cukier, rozdrobnij 10s/obr.10, przesyp do miski z pozostałymi suchymi składnikami
Do naczynia dodaj masło i czekoladę, ustaw 6min/60 stopni/obr.2
Ustaw obr.3 i przez otwór w pokrywie dodawaj po jednym jajku, a następnie sypkie składniki, po wymieszaniu, masę przelej do formy i piecz 20-25 minut.
Ciasto po tym czasiepowinno być wypieczone, jednak środek po włożeniu patyczka powinien się lekko lepić, pozostawić w formie do ostygnięciaDo czystego, suchego naczynia włóż motylek i wlej śmietanę, ubijaj na obr. 3 bez założonej miarki, (czas musisz kontrolować ponieważ zależy od temperatury śmietany, im krótszy termin tym szybciej się ubija), po ubiciu zmniejsz obroty do 2 i dodawaj dżem po jednej łyżce
Pokryj schłodzone ciasto gotowym kremem, możesz posypac po wierzchu zmielonymi skórkami owoców cytrusowych (cytryna, limonka, pomarańcza, itp)
CIASTO
KREM
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?