Składniki
Biszkopt:
- 40 g maki ziemniaczej
- 100 g mąki pszennej
- 120 g cukru
- 1 szczypty soli
- 4 jajka
Truskawkowe tiramisu
- 2 łyżki likieru wiśniowego
- 250 g wody
- 250 g cukru
- 500 g truskawek
- 2 jajka
- 500 g serka mascarpone
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1.Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C
2.Nałożyć motylek. Oddzielić białka od żółtek, białka wraz z solą wlać do nacyznia miksującego, ubić 3 min/37°C/obr. 3. Zdjąć motylek, przełożyć pianę z białek do innego naczynia.
3.Nałożyć motylek. Do naczynia miksującego włożyć żółtka i cukier, ubić 3min/obr. 3. Dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz pianę z białek, wymieszać 30s/ obr.1. Rozprowadzić masę w formie do ciasta (ok. 30x35cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku w temperaturze 180°C przez 12 minut. Pozostawić na kilka minut do ostygnięcia. Miarką lub foremką do wykrawania ciastek wykroić minimum 24 okrągłe biszkopty o średnicy pasującej do rozmiaru pucharków, w których deser będzie serwowany.
4. Do naczynia miksującego włożyć 200g truskawek, 100g cukru, wlać wodę, wymieszać 10s/ obr. 5. następnie gotować 12 min/100°C/obr. 1. Dodać likier, wymieszać 5s/obr. 5. przelać do innego naczynia, zostawić do ostygnięcia. Umyć i osuszyć naczynie miksujące, nałożyć motylek.
5. Pokroić 300g truskawek w drobną kostkę lub plasterki.
6. Do naczynia miksującego wbić jajka i wsypać 150g cukru, ubić 6 min/obr. 4.
7. Zdjąć motylek. Wymieszać 2 min/obr. 2 dodając porcjami serek mascarpone prze otwór w pokrywie.
8. W tym czasie namoczyć biszkopty w zimnym sosie truskawkowym, lekko je dociskając, aż wchłoną odrobinę płynu. Umieścić po jednym namocznym biszkopcie na dnie pucharków (około 8 szt.), w których deser będzie podawany, ułożyć na nich krem z serka mascarpone i cząśtki truskawek. Układać kolejne warstwy, aż skończą się składniki. Wstawić deser do lodówki na ok. 1 godzinę.
Biszkopt
Truskawkowe tiramisu
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?