thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 0min
Czas całkowity
1h 30min
porcja/porcje/porcji
8 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni
  • TM 31
opublikowany: 21/01/16
zmieniono dnia: 27/01/16

Składniki

Biszkopt:

  • 40 g maki ziemniaczej
  • 100 g mąki pszennej
  • 120 g cukru
  • 1 szczypty soli
  • 4 jajka

Truskawkowe tiramisu

  • 2 łyżki likieru wiśniowego
  • 250 g wody
  • 250 g cukru
  • 500 g truskawek
  • 2 jajka
  • 500 g serka mascarpone

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Biszkopt
  1. 1.Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C

    2.Nałożyć motylek. Oddzielić białka od żółtek, białka wraz z solą wlać do nacyznia miksującego, ubić 3 min/37°C/obr. 3. Zdjąć motylek, przełożyć pianę z białek do innego naczynia.

    3.Nałożyć motylek. Do naczynia miksującego włożyć żółtka i cukier, ubić 3min/obr. 3. Dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz pianę z białek, wymieszać 30s/ obr.1. Rozprowadzić masę w formie do ciasta (ok. 30x35cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku w temperaturze 180°C przez 12 minut. Pozostawić na kilka minut do ostygnięcia. Miarką lub foremką do wykrawania ciastek wykroić minimum 24 okrągłe biszkopty o średnicy pasującej do rozmiaru pucharków, w których deser będzie serwowany.

  2. Truskawkowe tiramisu
  3. 4. Do naczynia miksującego włożyć 200g truskawek, 100g cukru, wlać wodę, wymieszać 10s/ obr. 5. następnie gotować 12 min/100°C/obr. 1. Dodać likier, wymieszać 5s/obr. 5. przelać do innego naczynia, zostawić do ostygnięcia. Umyć i osuszyć naczynie miksujące, nałożyć motylek.

    5. Pokroić 300g truskawek w drobną kostkę lub plasterki.

    6. Do naczynia miksującego wbić jajka i wsypać 150g cukru, ubić 6 min/obr. 4.

    7. Zdjąć motylek. Wymieszać 2 min/obr. 2 dodając porcjami serek mascarpone prze otwór w pokrywie.

    8. W tym czasie namoczyć biszkopty w zimnym sosie truskawkowym, lekko je dociskając, aż wchłoną odrobinę płynu. Umieścić po jednym namocznym biszkopcie na dnie pucharków (około 8 szt.), w których deser  będzie podawany, ułożyć na nich krem z serka mascarpone i cząśtki truskawek. Układać kolejne warstwy, aż skończą się składniki. Wstawić deser do lodówki na ok. 1 godzinę.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Truskawkowe tiramisu

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: