- TM 31
Składniki
- # Ciasto:
- 2 łyżki bułki tartej
- 40 g cukru
- 4 łyżeczki cukru waniliowego
- szczypta soli
- 3 jajka
- 100 g mąki, bezglutenowej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- # Biały krem:
- 750 g jogurtu naturalnego
- 40 g cukru
- 10 listków lub 5 łyżeczek żelatyny
- 200 ml śmietany kremówki
- tabliczka gorzkiej czekolady posiekanej na kawałki
- # Ciemny krem:
- 450 g jogurtu naturalnego
- 40 g cukru
- 4 łyżkikawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w dwóch łyżkach gorącej wody
- 6 listków lub 4 łyżeczki żelatyny
- tabliczka białej czekolady posiekanej na kawałki
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Ciasto:
Piekarnik nagrzewamy do 200C.
Tortownicę o średnicy 23cm smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą.Cukier ucieramy z jajkami i solą na puszystą masę za pomoca motylka czas. 4 min/obr. 4
Przesiewamy do masy obie mąki i delikatnie mieszamy czas 1 min./obr. 2
Wylewamy do formy, wygładzamy i pieczemy 30 minut.Biały krem:
Listki żelatyny moczymy przez 10 minut w dużej ilości zimnej wody.
Odciskamy i rozpuszczamy w misce ustawionej na garnku z gotującą się wodą.Ubić 100g kremówki czas 4 min./obr.4 (motylek) - przełozyc do innego naczynia.
Jogurt łączymy za pomoca motylka z cukrem, 2 łyżeczkami cukru waniliowego i rozpuszczoną żelatyną czas 1,5min./obr. 2
Dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy. Dodajemy ubita smietankę i ucieramy jeszcze 30s./obr.2Na wystudzony spód wykładamy 2/3 kremu i wstawiamy do lodówki na pół godziny. Pozostałą 1/3 kremu odstawiamy w temperaturze pokojowej.
Ciemny krem:
Listki żelatyny moczymy przez 10 minut w dużej ilości zimnej wody.
Odciskamy i rozpuszczamy w misce ustawionej na garnku z gotującą się wodą.Jogurt łączymy za pomoca motylka z cukrem, rozpuszczoną żelatyną i kawą, dodajemy czas 1,5min./obr. 2
Dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy. Dodajemy posiekana czekoladę (czas 15s./obr.10) i ucieramy jeszcze 30s./obr.2
Ubijamy na sztywno 100 ml kremówki i delikatnie łączymy z masą kawową.
Ciemny krem wykładamy na jasny. Tort wkładamy ponownie do lodówki i schładzamy około 20 minut. Odłożony biały krem mieszamy i delikatnie wykładamy na wierzch.Przed podaniem tort posypac kakao.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Wszystko co zawiera kawe jest boskie
Smaczny torcik.
Rzeczywiście brakuje mi informacji o ilości wody do rozpuszczenia żelatyny w proszku. Może według przepisu uniwersalnego? Pozdrawiam
Inaczej rozpuszcza się żelatynę w listkach a inaczej w proszku, poniżej jest podany tylko sposób rozpuszczanua żelatyny w listkach:
"Listki żelatyny moczymy przez 10 minut w dużej ilości zimnej wody.Odciskamy i rozpuszczamy w misce ustawionej na garnku z gotującą się wodą."
Żelatyny w proszku nie możemy rozpuścić w " dużej ilości (?) zimnej wody i potem jej odcisnąć, bo nic nam z tego nie wyjdzie stąd moje pytanie.
Czekam dalej na odpowiedź
Przecież jest napisane
Bardzo wykwintnym deser. Akurat na wizytę teściowej
Mańka - najpiękniejsza z całej wsi
Wygląda super i pewnie tak samo smakuje. Dodaję do wypróbowania.Pozdrawiam
Jeżeli dajemy zwykłą żelatynę to w jakiej ilości wody ją rozpuszczamy?
witam a czy może być mąka pszenna zwykła? pozdrawiam
Alicj@
witam jak nie mam mąki bezglutenowej to mogę dac pszenną??? i wtedy w takiej samej ilości? pozdrawiam. Alicja
Alicj@
Are you sure to delete this comment ?