thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
--
  • TM 31
opublikowany: 17/03/11
zmieniono dnia: 29/11/11

Składniki

  • # Ciasto:
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 40 g cukru
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • 100 g mąki, bezglutenowej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • # Biały krem:
  • 750 g jogurtu naturalnego
  • 40 g cukru
  • 10 listków lub 5 łyżeczek żelatyny
  • 200 ml śmietany kremówki
  • tabliczka gorzkiej czekolady posiekanej na kawałki
  • # Ciemny krem:
  • 450 g jogurtu naturalnego
  • 40 g cukru
  • 4 łyżkikawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w dwóch łyżkach gorącej wody
  • 6 listków lub 4 łyżeczki żelatyny
  • tabliczka białej czekolady posiekanej na kawałki

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1.  

    1. Ciasto:
      Piekarnik nagrzewamy do 200C.
      Tortownicę o średnicy 23cm smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą.

    2. Cukier ucieramy z jajkami i solą na puszystą masę za pomoca motylka czas. 4 min/obr. 4
      Przesiewamy do masy obie mąki i delikatnie mieszamy czas 1 min./obr. 2
      Wylewamy do formy, wygładzamy i pieczemy 30 minut.

    3. Biały krem:
      Listki żelatyny moczymy przez 10 minut w dużej ilości zimnej wody.
      Odciskamy i rozpuszczamy w misce ustawionej na garnku z gotującą się wodą.

      Ubić 100g kremówki czas 4 min./obr.4 (motylek) - przełozyc do innego naczynia.

      Jogurt łączymy za pomoca motylka z cukrem, 2 łyżeczkami cukru waniliowego i rozpuszczoną żelatyną czas 1,5min./obr. 2 
      Dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy. Dodajemy ubita smietankę i ucieramy jeszcze 30s./obr.2

      Na wystudzony spód wykładamy 2/3 kremu i wstawiamy do lodówki na pół godziny. Pozostałą 1/3 kremu odstawiamy w temperaturze pokojowej.

      Ciemny krem:
       Listki żelatyny moczymy przez 10 minut w dużej ilości zimnej wody.
      Odciskamy i rozpuszczamy w misce ustawionej na garnku z gotującą się wodą.

      Jogurt łączymy za pomoca motylka z cukrem, rozpuszczoną żelatyną i  kawą, dodajemy  czas 1,5min./obr. 2 
      Dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy. Dodajemy posiekana czekoladę (czas 15s./obr.10) i ucieramy jeszcze 30s./obr.2
      Ubijamy na sztywno 100 ml kremówki i delikatnie łączymy z masą kawową.
      Ciemny krem wykładamy na jasny. Tort wkładamy ponownie do lodówki i schładzamy około 20 minut. Odłożony biały krem mieszamy i delikatnie wykładamy na wierzch.

      Przed podaniem tort posypac kakao.

       

     

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Tort latte-macchiato z jogurtem

Wydrukuj:

Komentarze

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: