thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 40min
Czas całkowity
2h 5min
porcja/porcje/porcji
16 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Średni

Składniki

Tortownica średnica: 25-30cm

Masa mascarpone

  • 400 g śmietany 30-36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżeczki cukru pudru, (opcjonalnie)
  • 100 g czekolady Milka

Dodatkowo

  • 400 g wiśnie w alkoholu
  • 200 g czekolady Milka

Ciasto

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżki kakao gorzkiego
  • 8 łyżek mąki pszennej
  • 8 łyżek cukru
  • 8 jajek

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Biszkopt
  1.  

    Do suchego naczynia miksującego wlewamy białka, dodajemy szczyptę soli ubijamu 3-4 min./obr.4, gdy piana będzie gotowa, dodajemy mieszając na obr.2 po łyżce cukry, następnie dodajemy po jednym żółtku, gdy będą wymieszane białka z żółtkiem dodajemy stopniowo po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Na samym końcu dodajemy kakao delikatnie mieszając.

    Czas pieczenia 25min./temp. 180 st.

    .

  2. Masa mascarpone
  3.  

    Załozyć motylek. Do naczynia miksującego wlewamyzimną śmietanę ubijamy 2-2,5 min./obr.3-4, gdy będziemy widzieć, ze śmietana zaczyna się ubijać dodajemy po łyżce serca mascarpone ciągle mieszając. Opcjonalnie można dodać łyżke cukru pudru. Na koniec dodać czekoladę Milka pokrojoną na małe kawałeczki.

     

     

     

    Biszkopt przekroić wzdłuż na połowę następnie położyć warstwę masy mascarpone. Na masę ułożyć wiśnie w alkoholu, na wierzch drugą cześć biszkoptu na wierzch pozostałą masę mascarpone, udekorować czekoladą i wiśniami.

     

Porady

Tort najlepiej przygotować ok. 12 h przed podaniem, aby stężał w lodówce. Można zrobić opcję dla dzieci używając zamiast wiśni w alkoholu - wiśnie z kompotu.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Tort czekoladowy z masą mascarpone z wiśniami

Wydrukuj:

Komentarze

  • lutego 1, 2019 at 20:12

    oto moj, smak sprawdzę jutro (do śmietany dałam jeszcze jeden śmietan fix)

  • grudnia 25, 2015 at 15:13

    spierdzielilam ciasto tmrc_emoticons.( smietana zamienila mi sie w slodkie maslo tmrc_emoticons.) hahah! no nic wyszedl ubity krem a nie puchaty krem bo taki mial byc, tak? smietana jakos sie za syzbko ubila...ale sie wciaz zastanawiam jak to zrobic,ze gdy widzimy ubijajaca sie smietane (ja nie moge otworzyc wieczka bo chlapie strasznie) to wkladamy serek tmrc_emoticons.) fizycznie nie wiem jak...serio...

  • września 23, 2014 at 15:40

    Brzmi ciekawie, dodaję do kolecji, pozdrawiamtmrc_emoticons.))

    Alicj@

  • marca 21, 2014 at 18:15

    Tort jest naprawdę rewelacyjny !!!!Polecam tmrc_emoticons.)

  • stycznia 21, 2014 at 22:53

    Cześć

    Ja użylam tortownicy 28 cm średnicy.

    Kiedyś robilam w mniejszej to wyszedł mi bardzo gruby biszkopt i przekroilam na trzy.

    Gotowanie to moja pasjatmrc_emoticons.;) 

  • stycznia 21, 2014 at 22:50

    Wiśnie zakupiłam w sklepie z alkoholem, byly to wiśnie w alkoholu(nalewka)

    Gotowanie to moja pasjatmrc_emoticons.;) 

  • stycznia 21, 2014 at 22:49

    Cześć

     

    Ja czekolade do masy dołozyłam wcześniej pokrojoną na kawałki, natomiast na wierzch miałam jeszcze jedną czekoladę i ją zmiksowałam na obrotach 8-9 i posypałam torta. Umknęło mi dopisanie o tej drugiej czekoladzie, ale oczywiście zmienietmrc_emoticons.). Torta robiłam, nawet wygrałam konkur na najlepszą potrawętmrc_emoticons.), warto spróbować. Zachęcam tmrc_emoticons.)

    Gotowanie to moja pasjatmrc_emoticons.;) 

  • stycznia 21, 2014 at 22:48

    Cześć

     

    Ja czekolade do masy dołozyłam wcześniej pokrojoną na kawałki, natomiast na wierzch miałam jeszcze jedną czekoladę i ją zmiksowałam na obrotach 8-9 i posypałam torta. Umknęło mi dopisanie o tej drugiej czekoladzie, ale oczywiście zmienietmrc_emoticons.). Torta robiłam, nawet wygrałam konkur na najlepszą potrawętmrc_emoticons.), warto spróbować. Zachęcam tmrc_emoticons.)

    Gotowanie to moja pasjatmrc_emoticons.;) 

  • stycznia 21, 2014 at 15:03

    Mam pytanko odnośnie czekolady. Piszesz że dodać czekoladę rozdrobnioną na małe kawałki podczas ubijania śmietany - czekolada powinna być pokrojona na kawałki ??? Czy zmiksować ją na pył przed ubijaniem śmietany na obrotach turbo. A poza tym w składnikach na masę nie podałaś czekolady tylko w dodatkach tmrc_emoticons.-)tmrc_emoticons.-)tmrc_emoticons.-) przepis ciekawy wymaga dopracowania tmrc_emoticons.-)tmrc_emoticons.-)tmrc_emoticons.-)

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/


    Dziękuję Smile

  • stycznia 21, 2014 at 14:52
    5.0

    A z kąd wiśnie wziąść?Czy można je gdzieś dostac? tmrc_emoticons.D

Are you sure to delete this comment ?