Składniki
- Biszkopt (z książki 'Dobre gotowanie', str. 99):
- 4 jajka
- 200 g cukru
- 200 g mąki
- 1/2 MT oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Krem:
- 2 żółtka
- 100 g cukru pudru, (można zmielić zwykły cukier: 10 s TURBO)
- 200 g masła
- 3 łyżki kawy, rozpuszczalnej drobnozmielonej
- kilka kropel spirytusu
- Dodatkowo:
- 0,5 kg malin
- 1,5 opakowania galaretki, truskawkowej
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Biszkopt:
Nastawić piekarnik na 180 stopni. W rondelku wymieszać galaretki z 500 ml wrzącej wody. Odstawić. Do naczynia miksującego, włożyć motylek, wbić całe jajka, dodać cukier i ubijać 4 min., temp. 37 stopni, obr.4, na 30 sek. przed końcem ubijania przez otwór w pokrywie wlać olej, następnie wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszać 30 sek. obr. 2. Piec w rozgrzanym piekarniku w tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia ok 25 minut. Wyjąć z piekarnika, odstawić do wystygnięcia. Przekroić na pół.
Krem:
Do naczynia wbić żółtka, dodać cukier, wymieszać 1,5 min., temp. 37 stopni, obr. 2. Odstawić w naczyniu na 5 minut, następnie dodać pozostałe składniki i wymieszać 2 min., obr. 4.
Przekrojony biszkopt wysmarować kremem, zakryć, ponownie wysmarować, ułożyć dekoracyjnie maliny i zalać galaretką. Wstawić do lodówki na godzinę. SMACZNEGO!!!
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Tak jak obiecałam wkleiłam zdjęcie po smacznym weekendzie, do malin dodałam borówkę amerykańską. Pozdrawiam!
Ps. Zdjęcie przed zalaniem galaretką wygląda apetyczniej.