thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
55min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
--
  • TM 31
opublikowany: 11/07/11
zmieniono dnia: 29/11/11

Składniki

  • Biszkopt (z książki 'Dobre gotowanie', str. 99):
  • 4 jajka
  • 200 g cukru
  • 200 g mąki
  • 1/2 MT oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem:
  • 2 żółtka
  • 100 g cukru pudru, (można zmielić zwykły cukier: 10 s TURBO)
  • 200 g masła
  • 3 łyżki kawy, rozpuszczalnej drobnozmielonej
  • kilka kropel spirytusu
  • Dodatkowo:
  • 0,5 kg malin
  • 1,5 opakowania galaretki, truskawkowej

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Biszkopt:

    Nastawić piekarnik na 180 stopni. W rondelku wymieszać  galaretki z 500 ml wrzącej wody. Odstawić. Do naczynia miksującego, włożyć motylek, wbić całe jajka, dodać cukier i ubijać 4 min., temp. 37 stopni, obr.4, na 30 sek. przed końcem ubijania przez otwór w pokrywie wlać olej, następnie wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszać 30 sek. obr. 2. Piec w rozgrzanym piekarniku w  tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia  ok 25 minut. Wyjąć z piekarnika, odstawić do wystygnięcia. Przekroić na pół.

    Krem:

    Do naczynia wbić żółtka, dodać cukier, wymieszać 1,5 min., temp. 37 stopni, obr. 2. Odstawić w naczyniu na 5 minut, następnie dodać pozostałe składniki i wymieszać 2 min., obr. 4.

    Przekrojony biszkopt wysmarować kremem, zakryć, ponownie wysmarować, ułożyć dekoracyjnie maliny i zalać galaretką. Wstawić do lodówki na godzinę. SMACZNEGO!!!

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Torcik z malinami przekładany kremem kawowym

Wydrukuj:

Komentarze

  • lipca 18, 2011 at 09:37

    Tak jak obiecałam wkleiłam zdjęcie po smacznymtmrc_emoticons.) weekendzie, do malin dodałam borówkę amerykańską. Pozdrawiam!

    Ps. Zdjęcie przed zalaniem galaretką wygląda apetyczniejtmrc_emoticons.).

Are you sure to delete this comment ?