Składniki
- Biszkopt (z książki 'Dobre gotowanie', str. 99):
- 4 jajka
- 200 g cukru
- 200 g mąki
- 1/2 MT oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Krem:
- 2 żółtka
- 100 g cukru pudru, (można zmielić zwykły cukier: 10 s TURBO)
- 200 g masła
- 3 łyżki kawy, rozpuszczalnej drobnozmielonej
- kilka kropel spirytusu
- Dodatkowo:
- 0,5 kg malin
- 1,5 opakowania galaretki, truskawkowej
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Biszkopt:
Nastawić piekarnik na 180 stopni. W rondelku wymieszać galaretki z 500 ml wrzącej wody. Odstawić. Do naczynia miksującego, włożyć motylek, wbić całe jajka, dodać cukier i ubijać 4 min., temp. 37 stopni, obr.4, na 30 sek. przed końcem ubijania przez otwór w pokrywie wlać olej, następnie wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszać 30 sek. obr. 2. Piec w rozgrzanym piekarniku w tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia ok 25 minut. Wyjąć z piekarnika, odstawić do wystygnięcia. Przekroić na pół.
Krem:
Do naczynia wbić żółtka, dodać cukier, wymieszać 1,5 min., temp. 37 stopni, obr. 2. Odstawić w naczyniu na 5 minut, następnie dodać pozostałe składniki i wymieszać 2 min., obr. 4.
Przekrojony biszkopt wysmarować kremem, zakryć, ponownie wysmarować, ułożyć dekoracyjnie maliny i zalać galaretką. Wstawić do lodówki na godzinę. SMACZNEGO!!!
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Tak jak obiecałam wkleiłam zdjęcie po smacznym weekendzie, do malin dodałam borówkę amerykańską. Pozdrawiam!
Ps. Zdjęcie przed zalaniem galaretką wygląda apetyczniej.
Are you sure to delete this comment ?