Składniki
Opcjonalnie:
- 1/2 małego opakowania borówki amerykańskiej
Mus truskawkowy:
- 50-60 g cukru pudru
- 500-600 g truskawek (świeżych lub mrożonych)
Dodatkowo:
- 1 opakowanie okrągłych biszkoptów (jajecznych)
- gorzkie kakao do posypania
Krem mascarpone:
- 500 g serka mascarpone (zimnego)
- 8 łyżek cukru
- 8 żółtek (temperatury pokojowej)
Poncz do namaczania biszkoptów:
- 1/2 szklanki likieru migdałowego Amaretto (zamiast niego można zaparzyć większą ilość kawy, dodać likier kawowy lub whisky, brandy)
- 1 duży kubek wrzątku
- 4 czubate łyżeczki kawy mielonej
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Biszkopty pojedyńczo możyć w ponczu przez chwilę z dwóch storn.
W pucharkach układamy wszystko w kolejności: biszkopty -> krem mascarpone -> mus truskawkowy -> biszkopty -> krem mascarpone -> mus truskawkowy.
Wstawiamy pucharki do lodówki na conajmniej 3-4 godziny (najlepiej na całą noc).
Tak przygotowane tiramisu posypujemy gorzkim kakao i układamy na wierzchu borówkę amerykańską.
Do naczynia miksującego założyć motylek.
Dodać żółtka i cukier i ucierać ok 8 min/ obr. poz. 3-4.
Po tym czasie zmniejszyć obroty do poz. 2 i dodawać powoli po 1 łyżce serka mascarpone (średnio co 20-30 s/ łyżkę).
Na ostatnie 30 s większyć obroty do pozycji 3-4.
Przełożyć całą masę do innego naczynia.
Umyć i osuszyć naczynie.
Do naczynia miksującego włożyć truskawki i cukier puder.
Miksować 20 s/ obr. 5.
Kawę parzyć przez kilka minut. Przelać ją do głębokiego talerza przez drobne sitko. Dodać liker lub wybrany przez siebie inny dodatek. Wymierzać całość i odstawić do ostudzenia.
5. Przygotowanie:
2. Krem mascarpone:
3. Mus truskawkowy:
1. Poncz do namaczania biszkoptów.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze