Ten przepis nie posiada zdjęcia
Czas przygotowania
45min
Czas całkowity
45min
porcja/porcje/porcji
6 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 31
przez taaala
opublikowany: 02/22/15
zmieniono dnia: 02/22/15

Składniki

Opcjonalnie:

  • 1/2 małego opakowania borówki amerykańskiej

Mus truskawkowy:

  • 50-60 g cukru pudru
  • 500-600 g truskawek (świeżych lub mrożonych)

Dodatkowo:

  • 1 opakowanie okrągłych biszkoptów (jajecznych)
  • gorzkie kakao do posypania

Krem mascarpone:

  • 500 g serka mascarpone (zimnego)
  • 8 łyżek cukru
  • 8 żółtek (temperatury pokojowej)

Poncz do namaczania biszkoptów:

  • 1/2 szklanki likieru migdałowego Amaretto (zamiast niego można zaparzyć większą ilość kawy, dodać likier kawowy lub whisky, brandy)
  • 1 duży kubek wrzątku
  • 4 czubate łyżeczki kawy mielonej

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    5. Przygotowanie:
  1. Biszkopty pojedyńczo możyć w ponczu przez chwilę z dwóch storn.

    W pucharkach układamy wszystko w kolejności: biszkopty -> krem mascarpone -> mus truskawkowy -> biszkopty -> krem mascarpone -> mus truskawkowy.

    Wstawiamy pucharki do lodówki na conajmniej 3-4 godziny (najlepiej na całą noc).

    Tak przygotowane tiramisu posypujemy gorzkim kakao i układamy na wierzchu borówkę amerykańską.

  2. 2. Krem mascarpone:
  3. Do naczynia miksującego założyć motylek.

    Dodać żółtka i cukier i ucierać ok 8 min/ obr. poz. 3-4.

    Po tym czasie zmniejszyć obroty do poz. 2 i dodawać powoli po 1 łyżce serka mascarpone (średnio co 20-30 s/ łyżkę).

    Na ostatnie 30 s większyć obroty do pozycji 3-4.

    Przełożyć całą masę do innego naczynia.

    Umyć i osuszyć naczynie.

  4. 3. Mus truskawkowy:
  5. Do naczynia miksującego włożyć truskawki i cukier puder.

    Miksować 20 s/ obr. 5.

  6. 1. Poncz do namaczania biszkoptów.
  7. Kawę parzyć przez kilka minut. Przelać ją do głębokiego talerza przez drobne sitko. Dodać liker lub wybrany przez siebie inny dodatek. Wymierzać całość i odstawić do ostudzenia.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Tiramisu w pucharkach z musem truskawkowym

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?