- TM 31
Składniki
DODATKOWO
- 1-2 opakowania cukru waniliowego, do nasączania ciasta
- 1 opakowanie powidel śliwkowych
- 1 puszka masy krówkowej o smaku orzechowym
- 300 g zmielonych orzechow wloskich, do posypki
- 50 g likieru, moze byc orzechowy, kawowy, tiramisu
POLEWA CZEKOLADOWA
- 125 g margaryny
- 2 łyżki gorącej wody
- 30 g kakao
- 1 łyżka żelatyny
- 5 łyżek śmietany 12 % (tj. 100-120g)
- 90 g cukru
NADZIENIE TRUSKAWKOWE
NADZIENIE TRUSKAWKOWE
- 900 g truskawek, mogą być mrożone
- 3 łyżki cukru
- 3 opakowania galaretki truskawkowej
NADZIENIE BUDYNIOWE
- 500 g mleka
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 40 g cukru
- 60 g mąki ziemniaczanej
- 1 szczypta zapachu migdalowego
- 200 g masła
NADZIENIE BANANOWE
- 4 dojrzałe banany
- 1 i 1./2 limonki
- 4 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
CIASTO BANANOWE
- 130 g Miękkiego masła
- 160 g jasnego brązowego cukru
- 2 dojrzale banany
- 2 jaja
- 1 limonka, zetrzeć skórkę z limonki
- 1 i 1/2 łyżeczki SODY
- 2 łyżki wrzącaj wody
- 100 g orzechow wloskich
- 270 g mąki pszennej
CIASTO KAWOWE
- 2 jaja
- 370 g mocnej kawy, wychodzi ok 1 1/2 szklanki zaparzonej kawy
- 170 g oleju
- 430 g maślanki
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki SODY
- 130 g kakao
- 390 g mąki pszennej
- 600 g cukru
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Założyc motylek. Do naczynia miksującego włozyć wszystkie składniki . "Blokada naczynia miksującego" 8min/100 st/"Obroty wsteczne" obr 3.
Zdjąć motylek, przestudzić
2. nastepnie dodac masło (powinno mieć temp pokojową) 1min/ obr 2
1. Banany włóż do naczynia miksującego. "Blokada naczynia miksującego" zmiksuj na papke
odstaw na potem
2. Orzechy włóż do naczynia miksującego. "Blokada naczynia miksującego" Zmiksuj na drobna papkę. Odstaw na potem
3. Do naczynia włóż masło, cukier "Blokada naczynia miksującego" 10s/ obr 6
4. następnie ustaw czas na 2:30/ obr 3 i co 30 sek dodawaj jajko
5. Nastepnie przez otwór w naczyniu miksującym dodaj masę bananową
6. Dodaj skórke z limonki "Blokada naczynia miksującego" 20s/ obr soft
7. Sodę zalać gorącą wodą i wymieszlać, następnie wraz z maką i orzechami dodać do naczynia miksującego."Blokada naczynia miksującego" 25s/obr. 5
8. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 30cm. Piec w temp 180st./ 45min góra -dół. Po upieczeniu podzielić na 2 lub 3 cześci wg uznania.Każda z części nasączyć wodą z cukrem waniliowym
1. Do naczynia miksującego włóż wszystkie suche składniki. "Blokada naczynia miksującego" 30s/ obr 6
2. Dodaj pozostałe składniki "Blokada naczynia miksującego" 2min/ obr.6
3. Sprawdz czy wszystko dobrze się wymieszało, jeśli nie zgarnij kopystka składniki z brzegow naczynia miksującego "Blokada naczynia miksującego" 30s./ obr. 6
Uwaga: Aby wszystkie mokre składniki zmieściły sie w naczyniu miksującym w trakcie dodawania zamknij naczynie i włacz lekkie obroty aby składniki lekko się wymieszały, kontynuuj nadal dodawanie. Możesz też podzielić składniki na pół i powtórzyć czynność. Każdy z ciast piecz w piekarniku w 180st./30-35 min. (do suchego patyczka)góra-dół. po upieczeniu podzielić tak aby uzyskać 2 lub 3 cześci wg uznania. Każda z części nasączyć wodą z cukrem waniliowym.
1. limonkę obrać ze skórki , podzielić na mniejsze cześci i wrzucić do naczynia miksującego "Blokada naczynia miksującego" 15sek/ obr. turbo
2. Dodać banany, cukier "Blokada naczynia miksującego" 20 sek/ obr 10
3. Dodać mąkę ziemniaczaną 10s/ obr 7
1. Truskawki wrzucic do naczynia miksujacego"Blokada naczynia miksującego" 20s/ obr 8
Jeżeli dodajemy mrożone truskawki warto podzielić truskawki na pół czyli po 450g. Każdą partię nastawić na 10s/ obr 8
2. Dodać cukier "Blokada naczynia miksującego" zagotować 10-15 min/Varoma/ obr 2
Jeżeli dodamy mrozone truskawki czas gotowania przedłuzy sie
3. Przez otwór w naczyniu wsypać galaretki. Gotować jeszcze 1-2 min. Odstawic do wystygnięcia. Jak zgęstnieje to wówczas przełożyć ciasto.
NADZIENIE BUDYNIOWE - WYKONANIE
CIASTO BANANOWE - WYKONANIE
CIASTO KAWOWE - WYKONANIE
NADZIENIE BANANOWE
NADZIENIE TRUSKAWKOWE - WYKONANIE
Porady
Do pieczenia będzie potrzebna tortownica o średnicy 30 cm
............................................................................................................
Spód ciasta nawilżamy woda z likierem
Do naczynia miksującego nalewamy odrobinę wody (aby masa kajmakowa nam nie przywarła do naczynia) przekładamy masę krówkową, podgrzewamy 7min/obr 2/ 100st. smarujemy 1 partię ciasta
Po ostygnięciu opruszamy orzechami i smarujemy powidłami - kolejność dowolna. możemy najpierw dać powidła na too masę krówkową i orzechy
Nakladamy jasny krążek ciasta, nasaczamy wodą z cukrem. smarujemy nadzieniem bananowym
Nakladamy ciemnym krążek ciasta, nasaczamy wodą z cukrem
Nakladamy masę budyniową
Nakladamy ciemny krążek ciasta, nasaczamy wodą z cukrem
Nakladamy masę truskawkowa
Nakladamy jasny krążek ciasta, nasaczamy wodą z cukrem, polewamy polewa badz inną dekoracją
Kolejność dowolna
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Przepis bardzo fajny ale wg mnie do ciasta użyto zbyt dużo cukru.
nadzienie truskawkowe przepyszne