thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
0 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni

Składniki

DODATKOWO

  • 1-2 opakowania cukru waniliowego, do nasączania ciasta
  • 1 opakowanie powidel śliwkowych
  • 1 puszka masy krówkowej o smaku orzechowym
  • 300 g zmielonych orzechow wloskich, do posypki
  • 50 g likieru, moze byc orzechowy, kawowy, tiramisu

POLEWA CZEKOLADOWA

  • 125 g margaryny
  • 2 łyżki gorącej wody
  • 30 g kakao
  • 1 łyżka żelatyny
  • 5 łyżek śmietany 12 % (tj. 100-120g)
  • 90 g cukru

NADZIENIE TRUSKAWKOWE

NADZIENIE TRUSKAWKOWE

  • 900 g truskawek, mogą być mrożone
  • 3 łyżki cukru
  • 3 opakowania galaretki truskawkowej

NADZIENIE BUDYNIOWE

  • 500 g mleka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 40 g cukru
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • 1 szczypta zapachu migdalowego
  • 200 g masła

NADZIENIE BANANOWE

  • 4 dojrzałe banany
  • 1 i 1./2 limonki
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

CIASTO BANANOWE

  • 130 g Miękkiego masła
  • 160 g jasnego brązowego cukru
  • 2 dojrzale banany
  • 2 jaja
  • 1 limonka, zetrzeć skórkę z limonki
  • 1 i 1/2 łyżeczki SODY
  • 2 łyżki wrzącaj wody
  • 100 g orzechow wloskich
  • 270 g mąki pszennej

CIASTO KAWOWE

  • 2 jaja
  • 370 g mocnej kawy, wychodzi ok 1 1/2 szklanki zaparzonej kawy
  • 170 g oleju
  • 430 g maślanki
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki SODY
  • 130 g kakao
  • 390 g mąki pszennej
  • 600 g cukru

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    NADZIENIE BUDYNIOWE - WYKONANIE
  1. 1. Założyc motylek. Do naczynia miksującego włozyć wszystkie składniki . Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" 8min/100 st/Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" obr 3.

    Zdjąć motylek, przestudzić

    2. nastepnie dodac masło (powinno mieć temp pokojową) 1min/ obr 2

  2. CIASTO BANANOWE - WYKONANIE
  3. 1. Banany włóż do naczynia miksującego. Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" zmiksuj na papke

    odstaw na potem

    2. Orzechy włóż do naczynia miksującego. Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" Zmiksuj na drobna papkę. Odstaw na potem

    3. Do naczynia włóż masło, cukier Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" 10s/ obr 6

    4. następnie ustaw czas na 2:30/ obr 3 i co 30 sek dodawaj jajko

    5. Nastepnie przez otwór w naczyniu miksującym dodaj masę bananową

    6. Dodaj skórke z limonki Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" 20s/ obr soft

    7. Sodę zalać gorącą wodą i wymieszlać, następnie wraz z maką i orzechami dodać do naczynia miksującego.Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" 25s/obr. 5

    8. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy  30cm. Piec w temp 180st./ 45min  góra -dół. Po upieczeniu podzielić na 2 lub 3 cześci wg uznania.Każda z części nasączyć wodą z cukrem waniliowym

  4. CIASTO KAWOWE - WYKONANIE
  5. 1. Do naczynia miksującego włóż wszystkie suche składniki. Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" 30s/ obr 6

    2. Dodaj pozostałe składniki Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" 2min/ obr.6

    3. Sprawdz czy wszystko dobrze się wymieszało, jeśli nie zgarnij kopystka składniki z brzegow naczynia miksującego Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" 30s./ obr. 6

    Uwaga: Aby wszystkie mokre składniki zmieściły sie w naczyniu miksującym w trakcie dodawania zamknij naczynie i włacz lekkie obroty aby składniki lekko się wymieszały, kontynuuj nadal dodawanie. Możesz też podzielić składniki na pół i powtórzyć czynność.  Każdy z ciast piecz w piekarniku w 180st./30-35 min. (do suchego patyczka)góra-dół. po upieczeniu podzielić tak aby uzyskać 2 lub 3 cześci wg uznania. Każda z części nasączyć wodą z cukrem waniliowym.

     

  6. NADZIENIE BANANOWE
  7. 1. limonkę obrać ze skórki , podzielić na mniejsze cześci i wrzucić do naczynia miksującego Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" 15sek/ obr. turbo

    2. Dodać banany, cukier Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" 20 sek/ obr 10

    3. Dodać mąkę ziemniaczaną 10s/ obr 7

  8. NADZIENIE TRUSKAWKOWE - WYKONANIE
  9. 1. Truskawki wrzucic do naczynia miksujacegoBlokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" 20s/ obr 8

    Jeżeli dodajemy mrożone truskawki warto podzielić truskawki na pół czyli po 450g. Każdą partię nastawić na 10s/ obr 8

    2. Dodać cukier Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" zagotować 10-15 min/Varoma/ obr 2

    Jeżeli dodamy mrozone truskawki czas gotowania przedłuzy sie

    3. Przez otwór w naczyniu wsypać  galaretki. Gotować jeszcze 1-2 min. Odstawic do wystygnięcia. Jak zgęstnieje to wówczas przełożyć ciasto.

Porady

Do pieczenia będzie potrzebna tortownica o średnicy 30 cm

............................................................................................................

Spód ciasta nawilżamy woda z likierem

Do naczynia miksującego nalewamy odrobinę wody (aby masa kajmakowa nam nie przywarła do naczynia) przekładamy masę krówkową, podgrzewamy  7min/obr 2/ 100st. smarujemy 1 partię ciasta

Po ostygnięciu opruszamy orzechami i smarujemy powidłami - kolejność dowolna. możemy najpierw dać powidła na too masę krówkową i orzechy

Nakladamy jasny krążek ciasta, nasaczamy wodą z cukrem. smarujemy nadzieniem bananowym

Nakladamy ciemnym krążek ciasta, nasaczamy wodą z cukrem

Nakladamy masę budyniową

Nakladamy ciemny krążek ciasta, nasaczamy wodą z cukrem

Nakladamy masę truskawkowa

Nakladamy jasny krążek ciasta, nasaczamy wodą z cukrem, polewamy polewa badz inną dekoracją

Kolejność dowolnatmrc_emoticons.)

 

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

TORT FANTAZYJNY dla "przepisowni"

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?