thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
38min
porcja/porcje/porcji
20 porcja/porcje/porcji
Poziom
--

Składniki

Bułki

  • 35-40 g drożdży
  • 100 g margaryny
  • 250 g mleka
  • 1 całe jajko
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczki soli
  • 550-600 g mąki
  • 15 g kardamonu, mielonego

Masę migdałową

  • 150 g migdałów bez skórki, Jeżeli są w skórce to należy zanużyć je we wrzątku.
  • 70 g cukru
  • 70 g cukru waniliowego, wykonanego w TM
  • 1 łyżeczki ekstrakt migdałowy, naturalny
  • 1 porcji białka jajek
  • 20 g śmietany 36%

Bitą śmietanę

  • 1000 g śmietana 36%
  • 50 g cukru waniliowego, wykonanego w TM

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Przygotowanie ciasta na bułki
  1. Do naczynia miksującego wlać mleko i margaryne. W celu rozpuszczenia margaryny wymieszaj ją przez 3 min / 37 st C / obr. 3. 

  2. Dodać drożdze, cukier i kardemon wymieszać 2 min / 37st C / obr. 1. 

  3. Dodać pozostałe składniki. Wyrabiać 2 min / Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" Ciasto"Ciasto" .

  4. Ciasto przelożyć do miski, przykryć bawełnianą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok 30 min - jego obiętość powinna się podwoić. 

  5. Po wyrosnięciu ciasto dzielimy na kawałki o wadze 50 gram i dobrze wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy. Formujemy kulkę i umieszczamy na blasze wylożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej margaryną. 

  6. Gotowe bułeczki pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na dodatkowe 60 min. W tym czasie bułeczki powinny podwoić swoją objętość i nabrać ladnego okrągłego kształtu. W tym czasie mozna przejść do kolejnego etapu przygotowania masy migdałowej. Pod koniec czasu rozgrzać piekarnik do temp. 225 stopni. 

  7. Piec bułki 8-10 min aż nabiorą złocistego koloru. (nie używać termoobiegu gdyż mozna wtedy zbyt mocno przypiec bułki). 

  8. Masa migdałowa
  9. Całe migdały w skórkach zanurzyć we wrzątku, a następnie wyciągnij je i obierz ze skorupek. Umieść wraz cukrem, jajkiem i ekstraktem w Thermomixie i rozdrobnic do uzyskania jednolitej masy. 2 min / obr. 6. Jeżeli masa będzie zbyt twarda należy dodać śmietany. 

  10. Bita śmietana
  11. Ubić śmietanę wg przepisu podstawowego Thermomix. Motylek 1 min / obr. 4 dodajac przy tym stopniowo cukier. 

  12. Przygotowanie semlorków
  13. Odcinamy wieczka bułek i odkładamy je na bok. W środek bułki nakładamy ok 1 łyzki stołowej masy migdałowej, dekorujemy dużą ilością bitej śmietany i przykrywamy wcześniej posypanym cukrem pudrem wieczkiem bułki. 

    Smacznego!

Porady

W niektórych sklepach można kupić gotową masę migdałową. Należy pamiętać aby wyrobić ja w thermomixie z dodatkiem śmietany lub mleka w celu uzyskania lekko płynnej konsystencji. 

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Szwedzkie Semlorki

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?