thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
33min
Czas całkowity
1h 13min
porcja/porcje/porcji
15 porcja/porcje/porcji
Poziom
--
  • TM 31
opublikowany: 06/04/13
zmieniono dnia: 15/04/13

Składniki

Ciasto kruche

  • 250 g masła, zimnego z lodówki
  • 3 żółtka kurze
  • 2-3 łyżki śmietany 18%
  • 150 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 16 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie

  • 600 g mrożonych lub świeżych owoców, polecam truskawki,maliny,porzeczki
  • 3-4 łyżki bułki tartej
  • 3 łyżki cukru

Piana na owoce

  • 3 białka kurze, zimne
  • 3-4 łyżki cukru
  • szczypta soli

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Ciasta kruchego
  1.  

    Do naczynia miksującego wkładamy kolejno mąkę, pokrojone masło w kostki, cukier+cukier waniliowy, szcyptę soli do smaku,startą skórkę z cytryny,3 zółtka,2-3 łyżki śmietany (lub też cztery w zależności od wielkości żółtek i innych składników).

    Wyramiamy ciasto około 15-20 minut , obrót dough mode lub obr.10

    Ciasto powinno być dobrze połączone w trakcie wyrabiana można pomóc sobie kopystką.

    Kolejnie na stolnicy dzielimy ciasto na pół.

    Pierwszą połowę formujemy w wałeczki jak na zdjęciu i wkładamy do zamrażalnika na czas przygotowania spodu, owoców i piany.

    Drugą połowę ciasta wałkujemy na stolnicy w wielkości formy do pieczenia i wykładamy nią ciasto.

     

  2. Na uformowane cisto w formie  wykładamy owoce, posypujemy je 3 łyżkami bułki tartej i 3 łyżkami cukru (gdy owoce są w miarę słodkie - wedle uznania cukier być może będzie zbędny). Bułka wchania zaś nadmiar soku.

  3. Wykonujemy Panę:

    do naczynia miksującego zakładamy motylek, wlewamy 3 białka, dodajemy szcyptę soli.

    Ubijamy 5min/obrót 3 następnie wsypujemy 3-4 łyżki cukru i ubijamy jeszcze 2-3 min./obrót 3

    Gotową pianę wykładamy na owoce.

  4. Wyjmujemy z zamrażalnika wałeczki z pierwszej połowy ciasta i tniemy je nożem na stolnicy w krążki grubości 3-5 mm i układamy kolejno na pianę ( tu możemy użyć fantazji w jaki sposób je ułożymy - np. na kształt dachówki).

    Całość wkładamy do piekarnika na 30-40 min, 180'C

     

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Szarlotka domowa mojego pomysłu

Wydrukuj:

Komentarze

  • marca 17, 2018 at 13:39
    1.0

    Porażka. Ciasto nie da się wyjąć tak się lepi. Proszę doprecyzować przepis ile gram mąki konkretnie? , w postępowaniu nie ma nic o proszku do pieczenia i ciasto wyrabia się 15 minut?

  • czerwca 9, 2016 at 14:39

    Dzisiaj będę testowała, ale niestety doświadczenia w pieczeniu nie mam żadnego tmrc_emoticons.;) podpowiecie proszę w takim razie ile dokładnie dać tej mąki? Będę wdzięczna tmrc_emoticons.)

  • maja 20, 2016 at 19:31

    pycha!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!mniam!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • października 25, 2013 at 13:10
    1.0

    Wlasnie jestem w trakcie robienia. niestety nie moge podzielic entuzjazmu pozostalych  tmrc_emoticons.( Ciasto wyszlo bardzo miekkie, tak ze jakiekolwiek formowanie nie jest mozliwe... moze czesciowo zmrozone da sie zetrzec? 

    byloby duzo latwiej, gdyby zamiast ilosci lyzek maki byla podana gramatura (mi wyszlo z 16 lyzek 230 g)

  • kwietnia 7, 2013 at 20:56
    5.0

    Super przepis tmrc_emoticons.D bardzo lubię szarlotkę tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D napewno wyprobuję tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/


    Dziękuję Smile

  • kwietnia 7, 2013 at 20:14

    Kasiu upieczemy tmrc_emoticons.)

  • kwietnia 7, 2013 at 20:05

    Bardzo się cieszę tmrc_emoticons.;)  jestem niesamowicie ukontentowana Love  Smaczego więc!!!! tmrc_emoticons.;)

  • kwietnia 7, 2013 at 18:37
    5.0

    wièc tak:bardzo szybko mi siè ten placek zrobil tmrc_emoticons.) a w tempie turbo znikl.Baaaaaaaaardzo nam smakowal z truskawkami + jedno jablko.W sobotè powtòrka!!!!

     

  • kwietnia 7, 2013 at 18:11
    5.0

    Cooking 7 Szarlotka wygląda smakowicie. Dzięki Aniu za przepis tmrc_emoticons.)

  • kwietnia 6, 2013 at 16:14

    Polecam (komu będzie wygodniej i nawet dla lepszego połączenia składników)najpierw do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" miksującego włożyć mąkę+ pokrojone zimne masło w kostkę i wymieszać 15-20 sekund/obr.10

    uzyskamy w ten sposób dobrze posiekane masło , które rozdrobni się z mąką i następnie dodać pozostałe składniki, kiedyś jak nie posiadałam TM 31 zimne masło z mąką siekałam na stolnicy nożem, poczym szybko rozcierałam je pomagając sobie dłońmi, dodawałam pozostałe sypkie składniki, a żółtka ucierałam z cukrem + cukrem waniliowym i szybko łączyłam , tak aby najmniej rozgrzać ciasto dłońmi.

    Myślę i z dośwaidczenia mogę powiedzieć,że ciasto będzie tym lepsze im składniki POŁĄCZYMY NIE UGNIATAJĄC..JEŚLI BĘDZIEMY JE UGNIATAĆ PODSYPUJĄC JESZCZE MĄKĄ..BĘDZIE TWARDE 

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: