- TM 31
Składniki
Ciasto kruche
- 250 g masła, zimnego z lodówki
- 3 żółtka kurze
- 2-3 łyżki śmietany 18%
- 150 g cukru
- 1 cukier waniliowy
- 16 łyżek mąki pszennej
- 1 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie
- 600 g mrożonych lub świeżych owoców, polecam truskawki,maliny,porzeczki
- 3-4 łyżki bułki tartej
- 3 łyżki cukru
Piana na owoce
- 3 białka kurze, zimne
- 3-4 łyżki cukru
- szczypta soli
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do naczynia miksującego wkładamy kolejno mąkę, pokrojone masło w kostki, cukier+cukier waniliowy, szcyptę soli do smaku,startą skórkę z cytryny,3 zółtka,2-3 łyżki śmietany (lub też cztery w zależności od wielkości żółtek i innych składników).
Wyramiamy ciasto około 15-20 minut , obrót lub obr.10
Ciasto powinno być dobrze połączone w trakcie wyrabiana można pomóc sobie kopystką.
Kolejnie na stolnicy dzielimy ciasto na pół.
Pierwszą połowę formujemy w wałeczki jak na zdjęciu i wkładamy do zamrażalnika na czas przygotowania spodu, owoców i piany.
Drugą połowę ciasta wałkujemy na stolnicy w wielkości formy do pieczenia i wykładamy nią ciasto.
Na uformowane cisto w formie wykładamy owoce, posypujemy je 3 łyżkami bułki tartej i 3 łyżkami cukru (gdy owoce są w miarę słodkie - wedle uznania cukier być może będzie zbędny). Bułka wchania zaś nadmiar soku.
Wyjmujemy z zamrażalnika wałeczki z pierwszej połowy ciasta i tniemy je nożem na stolnicy w krążki grubości 3-5 mm i układamy kolejno na pianę ( tu możemy użyć fantazji w jaki sposób je ułożymy - np. na kształt dachówki).
Całość wkładamy do piekarnika na 30-40 min, 180'C
Ciasta kruchego
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Porażka. Ciasto nie da się wyjąć tak się lepi. Proszę doprecyzować przepis ile gram mąki konkretnie? , w postępowaniu nie ma nic o proszku do pieczenia i ciasto wyrabia się 15 minut?
Dzisiaj będę testowała, ale niestety doświadczenia w pieczeniu nie mam żadnego podpowiecie proszę w takim razie ile dokładnie dać tej mąki? Będę wdzięczna
pycha!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!mniam!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Wlasnie jestem w trakcie robienia. niestety nie moge podzielic entuzjazmu pozostalych Ciasto wyszlo bardzo miekkie, tak ze jakiekolwiek formowanie nie jest mozliwe... moze czesciowo zmrozone da sie zetrzec?
byloby duzo latwiej, gdyby zamiast ilosci lyzek maki byla podana gramatura (mi wyszlo z 16 lyzek 230 g)
Super przepis bardzo lubię szarlotkę napewno wyprobuję
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Kasiu upieczemy
Bardzo się cieszę jestem niesamowicie ukontentowana Smaczego więc!!!!
wièc tak:bardzo szybko mi siè ten placek zrobil a w tempie turbo znikl.Baaaaaaaaardzo nam smakowal z truskawkami + jedno jablko.W sobotè powtòrka!!!!
Szarlotka wygląda smakowicie. Dzięki Aniu za przepis
Polecam (komu będzie wygodniej i nawet dla lepszego połączenia składników)najpierw do "Blokada naczynia miksującego" miksującego włożyć mąkę+ pokrojone zimne masło w kostkę i wymieszać 15-20 sekund/obr.10
uzyskamy w ten sposób dobrze posiekane masło , które rozdrobni się z mąką i następnie dodać pozostałe składniki, kiedyś jak nie posiadałam TM 31 zimne masło z mąką siekałam na stolnicy nożem, poczym szybko rozcierałam je pomagając sobie dłońmi, dodawałam pozostałe sypkie składniki, a żółtka ucierałam z cukrem + cukrem waniliowym i szybko łączyłam , tak aby najmniej rozgrzać ciasto dłońmi.
Myślę i z dośwaidczenia mogę powiedzieć,że ciasto będzie tym lepsze im składniki POŁĄCZYMY NIE UGNIATAJĄC..JEŚLI BĘDZIEMY JE UGNIATAĆ PODSYPUJĄC JESZCZE MĄKĄ..BĘDZIE TWARDE
Are you sure to delete this comment ?