- TM 31
Składniki
- 50 g posiekanych migdałów
- 1 garść rodzynek, ze 2 garście innych bakalii (mogą być figi, daktyle, żurawina, posiekane morele)
- bakalie do dekoracji
- 200 g masła
- 1000 g zmielonego półtłustego twarogu
- 5 żółtek
- 250 ml śmietany kremówki
- 200 g cukru
- 1 paczka cukru wanilinowego lub cukru z prawdziwą wanilią
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Najpierw twaróg należy dobrze odsączyć z serwatki, ja zrobiłam to na sitku.
2. Założyć motylek, do naczynia miksującego wlać żółtka, cukier i cukier wanilinowy
3.ubić na puszystą masę czas 1min/Obr.4
4.Dodać śmietanę, nastawić 4min/temp.70°C/Obr.3Masa ma być gorąca.
5. Dodać masło, mieszać aż do rozpuszczenia30s/Obr.4 -
6. Zdjąć motylek, dodać twaróg i zmiksować do uzyskania kremowej, jednolitej masy 3min/obr5-6. Wsypać bakalie i dalej podgrzewać 4min/70ºC/Obr.5, aż masa na powrót zrobi się gorąca.
7.Następnie zostawić do przestudzenia do temperatury pokojowej.
8.Formę do paschy (miskę, donicę itp.) wyłożyć gazą złożoną kilkakrotnie, tak by jej brzegi wystawały poza naczynie. Wylać tężejącą masę. Końce gazy zawinąć do środka i przykryć masę serową. Docisnąć talerzykiem i włożyć do lodówki na całą noc.
9.Następnego dnia paschę wyjąć z formy i ozdobić hojnie bakaliami. Im więcej pstrokacizny, tym lepiej
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Najlepszy i najszybszy przepis. Robię z niego paschę od 3 lat i polecam wszystkim
Emi125:
ja dodałam cała buteleczkę (30ml) do cukru i żółtek +łyżeczkę cukru z prawdziwa wanilia
i jeszcze jedno pytanie, czy ktoś z Państwa dodawał zamist cukru waniliowego, ekstrakt z prawdziwej wanilii? Jeśłi tak to na jakim etapie i ile należałoby go dodać?
Dziękuję za podpowiedzi.
Dzień dobry, mam pytanie czy ktoś robił w tm 5? Czy wykonaie jest takie samo?
Pozdrawiam
Przepis rewelacyjny, bakalie moczylam w rumie 😉
Pascha absolutnie doskonała
Super przepis, pascha wychodzi idealna!
Pascha wyszla pyszna, ominelam tylko mielenie i podgrzewanie po wsypaniu bakali, gdyz nie chcialam ich rozdrobnic (sama pokroilam wczesniej). Przepis na piątkę z plusem.
W sam raz na Świąteczny stół
Are you sure to delete this comment ?