Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
--
--
Poziom
--
Składniki
- 210 g cukru
- 210 g sezamu
- 2 łyżki wody
- 1 łyżka miodu (płynnego)
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 1. Wysypać sezam na suchą patelnię i podprażyć (mieszając często), aż zrobi
się złoty.
2. Do innego naczynia (garnka) wsypać cukier, dodać 2 łyżki wody i poczekać,
aż się skarmelizuje (będzie złoty i płynny). Do karmelu dodać miód i wymieszać łyżką.3. Następnie do "Blokada naczynia miksującego" wrzucić
ostudzony wcześniej sezam i karmel i mieszać, aż się wszystko połączy.
na arkusz papieru do pieczenia wylać masę
sezamową, przykryć drugim papierem i rozwałkować na grubość 1 cm (masa
będzie tężała z każdą chwilą). Jak masa trochę przestygnie, natychmiast odkleić
od pergaminu (potem mogą być trudności). Pokroić dowolnie, pozostawić do
całkowitego ostudzenia.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Agata Michaud:a jaka temperatura i czas tego karmelizowania w TM?
świetne
ja cukier krystalizuje też w "Mieszanie"
Pozdrawiam
Agata
Napewno wypróbuję. Wyglądają przepysznie