Czas przygotowania
2h 0min
Czas całkowity
2h 0min
porcja/porcje/porcji
7
osoba/osoby
Poziom
Średni
- TM 31
opublikowany: 03/09/15
zmieniono dnia: 16/03/16
Składniki
200 g masła z 82% tłuszczu
składniki sernika
- 4 serki homogenizowane, koniecznie firmy Rolmlecz
- 1 cukier wanilinowy, 32 g
- 3 łodyżki żelatyny, duże czubate
- 2 galaretki malinowe
- 1 opakowania biszkoptow, okrągłych
- mleko, do namaczania biszkoptów
- 250 g cukru
- 3 jaja
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- najwcześniej rozrabiam 2 galaretki malinowe , aby miały czas ostygnąć; Robię to zawsze moim sposobem: garnek stawiam na minimalnym dopływie ciepła wlewam do niego wrzącą wodę i wsypuję galaretki. Mieszam bez przerwy nie odchodząc od kuchni do połączenia się wszystkich składników, aż znikną kryształki żelatyny. Galaretka musi być zimna i najlepiej tężejąca do polania owoców na serniku
- układam biszkopty( przez chwilę moczone w mleku) w tortownicy
- wkładam tortownicę z biszkoptami do lodówki,aby była zimna - później po wlaniu małej warstwy sernika uszczelnia się i nie będzie kapało sernikiem w lodówce
- jaja z cukrem i cukrem wanilinowym ubijam przy pomocy motylka TM;2 min; poz.4 ; temp : 37oC
- po zdjęciu motylka dokładam masło i serki homogenizowane ucieram masę przez ok. 2 min; poz.5
- w metalowym kubku (niezbyt urodziwy -służy tylko do tego) roztapiam żelatynę na rozgrzanej płycie grzejnej; do ok. 1/2 kubka wrzącej wody wsypuję żelatynę - mieszam bez przerwy do uzyskania przeźroczystego i klarownego płynu
- do pracującego TM mieszającego masę (poz.2) przez otwór w pokrywie dolewam roztopioną żelatynę; po wlaniu całości podwyższam obroty do poz. 6-7 przez ok.5 sekund.
- po wykonaniu sernika wlewam do zimnej tortownicy odrobinę masy i uszczelniam tortownicę pozostawiając ją na kilka minut w lodówce
- w tym czasie myję i przygotowuję owoce do zdobienia sernika. Muszą być suche przed zalaniem ich galaretką
- jak zastygnie pierwsza warstwa wylewam całość sernika na biszkopty; teraz trzeba odczekać aż zastygnie sernik,aby nie utopiły się owoce;* jeżeli chcesz dodać kostki wcześniej przygotowanej galaretki ułóż je na biszkoptach przed wylaniem całości sernika do tortownicy
- po zastygnięciu (nawet delikatnym) sernika układam na wierz owoce
- ostatnią czynnością jest wlanie ostudzonej prawie tężejącej galaretki na owoce - trzeba to robić delikatnie,aby nie rozpłynęły się poukładane owoce
Przygotowanie galaretek
Masa na sernik
Porady
więcej zdjęć na moim blogu:
//alicjakwkrainie.blogspot.com/2015/08/sernik-na-zimno-specjalnosc-mojego-domu.html
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Bardzo smaczny. Ja jednak zmniejszyłam ilość cukru.
Już dodaję. Dziękuję
Sernik wypróbowany- smaczny. Robiàc go jednak zmylił mnie punkt 5 w którym mowa jest o dostanie masła. Masła jednak nie ma w składnikach.
Pozdrawiam.
Wobec tego trzeba zastąpić serkiem homogenizowanym waniliowym innej firmy. Serek rolmleczu jest waniliowy i ma 200g. Pozdrawiam,
Ja nie mam dostępu do tych serków. Proszę podać może jaka jest konsystencja tych serków i ile gram ma jeden serek. Pozdrawiam
Poszukaj w sklepach Społem i sklepach niesieciowych
Dlaczego muszą być te serki Rolmlecz?
Proszę o pilną odpowiedż
Zamierzam gozrobic i dziwi mnie pani sugestia co do tych serków? I gdzie je można kiupić?
Pozdrawiam Edyta Miulska
edyta.mikulska@poczta.onet.pl
Are you sure to delete this comment ?