Składniki
- 1 galaretka brzoskwiniowa, do sera
- woda, gorąca
- 100 g cukru
- 60 g masła, pokrojonego na kawałki
- 1 opakowanie galaretki wiśniowej (na wierzch)
- 500 g twarogu, pokrojonego na kawałki
- 1 opakowanie biszkoptów lub herbatników
- brzoskwinie z puszki truskawki, banany lub maliny
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Galaretkę brzoskwiniową rozpuścić w połowie ilości podanej na opakowaniu gorącej wody, odstawić do wystygnięcia, aż galaretka zacznie delikatnie tężeć.
2. Do naczynia miksującego włożyć cukier, zemleć 15 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia.
3. Do naczynia miksującgo włożyć masło, roztopić 3 min/60°C/obr. 1, odstawić do wystygnięcia.Galaretkę wiśniową rozpuścić w 3/4 ilości gorącej wody podanej na opakowaniu, odstawić do wystygnięcia.
4. Do naczynia miksującego z wystudzonym masłem włożyć biały ser, dodać cukier, ucierać 2 min 30 s/obr. 6 przy pomocy kopystki, na ok. 1 min. przed końcem ucierania przez otwór w pokrywie wlać powoli ostudzoną, tężejącą galaretkę brzoskwiniową, nastęnie nałożyć miarkę, aby zapobiec pryskaniu zawartości naczynia miksującego.
5. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć biszkoptami, a na nie wylać masę serową. Gdy masa stężeje, ułożyć na niej kawałki owoców i zalać całość tężejącą galaretką wiśniową. Wstawić do lodówki na kilka godzin.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Dziś zrobiony z brzoskwiniami. Super
Super przepis. Zrobiony w mig.
Bardzo dobry sernik
przepis na mała tortownicę, na wiekszą X 2
Serniczek jest smaczny. Moja uwaga - jeśli masa serowa nie jest zbyt rzadka, dobrze jest nasączyć wcześniej spód z gotowych ciastek. Mnie bardziej smakuje spód z ciastek kruchych ( nasączonych)
Zrobilam tak jak w przepisie, ale dodałam borówki i maliny i zamiast wiśniowej galaretki malinową. Rewelacja!
Ja "dostosowałam" przepis do lodówki Zamiast podanch galaretek zastosowałam tylko truskawkowe, do masy serowej na koniec dodałam pokrojone w "ćwiarteczki" kawałki ananasa (prawie całą puszkę) dobrze odsączone i przemieszałam delikatnie"Mieszanie" na obrotach wstecznych parę sekund, na wierzch brzoskwinie w paseczki i to zalane kolejną galaretką truskawkową Polecam ten tuning rewelacja !
Are you sure to delete this comment ?