Składniki
Masa serowa
- 1 budyń śmietankowy
- 150 g masła
- 500 g twarogu
- 3 jajka
- 1 opakowania cukru waniliowego, (8g)
- 50 g cukru
Ciasto
- 1 jajko
- 80 g Miękkiego masła
- 30 g gorzkiego kakao
- 1 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g cukru, może być brązowy
- 200 g mąki przennej
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Założyć motylek. Białka oddzielić od żółtek. Białka wlać do naczynia miksującego, ubić 3min/obr. 3, przełożyć do innego naczynia.
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
Do naczynia miksującego włożyć żółtka i pozostałe składniki na masę, wyrabiać przy pomocy kopystki 1min/obr. 5.
Dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać przy pomocy kopystki 30 s/obr. 1.
Przelać do tortownicy z ciastem, wierzch posypać pokruszonym lub startym na tarce schłodzonym ciastem.
Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 60-70 min, po upieczeniu pozostawić ciasto na 5 min w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach.
Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki na ciasto, wyrobić 2min//, 2/3 ciasta wyłożyć na spód i boki posmarowanej masłem tortownicy (średnica ok. 28cm), pozostałą ilość ciastka zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki.
Ubicie białek
Masa serowa:
Ciasto:
Porady
Przepis pochodzi z książki: Nasi przedstawiciele polecają
Ja przeniosłem na początek krok ubijania piany z białek. Daje to sporą oszczędność czasu i uwalnia nas od kilkukrotnego mycia naczynia miksującego.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Joanna_ad:
Motylek tylko do 4 obr.
Pozdrawiam wszystkich Katarzyna
Mój ulubiony sernik
Dziś pierwszy raz w życiu piekłam sernik jeżeli smakuje tak jak wygląda po wyjęciu z piekarnika to 5+
Bardzo dobry - królewski
Fajne, lekkie ciasto. Ja dałam tylko 75g masła do masy serowej, bo nie miałam więcej i też wyszedł. Więc jak ktoś chce deczko lżejsze ciasto to polecam dodać mniej masła. Poza tym nie do końca jasne było czy zdejmować motylek czy nie. Domyśliłam się że po wyrobieniu ciasta trzeba umyć thermomix i zacząć od nowa (bez motylka). Poza tym to świetny przepis! Polecam!
Jadłam ten sernik i polecam PYSZNY JEST!
Fajnie, że przepis znalazł się na przepisowni, bo nie mam książki: Nasi przedstawiciele polecają. Teraz będę mogła go sama upiec i skonsumować z moją rodziną
Aga_bb
Are you sure to delete this comment ?