Ten przepis nie posiada zdjęcia
Czas przygotowania
45min
Czas całkowity
1h 45min
porcja/porcje/porcji
12 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 31
opublikowany: 15/03/14
zmieniono dnia: 25/04/14

Składniki

Masa serowa

  • 1 budyń śmietankowy
  • 150 g masła
  • 500 g twarogu
  • 3 jajka
  • 1 opakowania cukru waniliowego, (8g)
  • 50 g cukru

Ciasto

  • 1 jajko
  • 80 g Miękkiego masła
  • 30 g gorzkiego kakao
  • 1 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g cukru, może być brązowy
  • 200 g mąki przennej

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Ubicie białek
  1. Założyć motylek. Białka oddzielić od żółtek. Białka wlać do naczynia miksującego, ubić 3min/obr. 3, przełożyć do innego naczynia.

  2. Masa serowa:
  3. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.


    Do naczynia miksującego włożyć żółtka i pozostałe składniki na masę, wyrabiać przy pomocy kopystki 1min/obr. 5.


    Dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać przy pomocy kopystki 30 s/obr. 1.


    Przelać do tortownicy z ciastem, wierzch posypać pokruszonym lub startym na tarce schłodzonym ciastem.


    Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 60-70 min, po upieczeniu pozostawić ciasto na 5 min w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach.

  4. Ciasto:
  5. Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki na ciasto, wyrobić 2min/Zablokowany/Interwał2/3 ciasta wyłożyć na spód i boki posmarowanej masłem tortownicy (średnica ok. 28cm), pozostałą ilość ciastka zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki.

Porady

Przepis pochodzi z książki: Nasi przedstawiciele polecają

Ja przeniosłem na początek krok ubijania piany z białek. Daje to sporą oszczędność czasu i uwalnia nas od kilkukrotnego mycia naczynia miksującego.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Sernik królewski

Wydrukuj:

Komentarze