Składniki
masa serowa
- 750 g sera sernikowego, z pudełka lub zmielony biały tłusty
- 250 g serka mascarpone
- 3 jajka
- 3 żółtka
- 1/2 cytryny, sam sok
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżki mąki pszennej
- 190 g cukru białego
- 400 g puree z dyni, przygotowanego w wcześniej, ostudznego
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
puree dyniowe
- 500 g dyni
spód imbirowy
- 1 jajko
- 1 łyżeczki pasty waniliowej, lub ekstrakt
- 260 g mąki pszennej
- 30 g mielonego imbiru
- 1 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczki SODY
- 1 łyżeczki zmielonych gożdzików
- 170 g masła
- 150 g cukru, ciemnego
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu
piekarnik rozgrzać do 170 st
na spód piekarnika wstawić naczynie z gorącą wodą
piec 1,5 h lub do suchego patyczka (na środku!) w 150 st. sprawdzamy w razie wątpliwości patyczkiem - powinien być suchy, dziurkę przykryjemy gwaizdką z bitej śmietany
dobrym sposobem na sprawdzenie jest też lekkie uderzenie dłonią w bok tortownicy - jeśli sernik rusza się jak galaretka to nie jest gotowy
do "Blokada naczynia miksującego" włożyć wszystkie składniki
wymieszać przy pomocy kopystki 30sek/3,5obr
(delikatnie aby zbytnio nie napowietrzyć masy - sernik brzydko popęka)
masło z cukrem ucierać 5min/4obr
dodać jajko i wanilię, ucierać jeszcze 30 sek
dodać pozostałe składniki, wymieszać 30 sek/3 obr
smacznego!
pieczenie
masa serowa
spód imbirowy
Porady
gdyby puree było zbyt wodniste należy je odsączyć - wodnistość zależy od dyni
można wykorzystać gotowe puree z puszki - 400 g
można wykorzystać dowolne ciasteczka - miksujemy je z masłem (ok 50 g) do konsystencji mokrego piasku i podpiekamy 15 minut w 175 st - żeby spód był jednolity
w oryginale jest pieczony w kąpieli wodnej, jednak dla mnie był wtedy zbyt wodnisty - dlatego dodaję tylko "parę wodną". jeśli wyjdzie za suchy- proszę powtórzyć w kąpieli
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?