thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 4
thumbnail image 5
thumbnail image 6
thumbnail image 7
thumbnail image 8
thumbnail image 9
thumbnail image 10
thumbnail image 11
thumbnail image 12
thumbnail image 13
thumbnail image 14
thumbnail image 15
thumbnail image 16
thumbnail image 17
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3 thumbnail image 4 thumbnail image 5 thumbnail image 6 thumbnail image 7 thumbnail image 8 thumbnail image 9 thumbnail image 10 thumbnail image 11 thumbnail image 12 thumbnail image 13 thumbnail image 14 thumbnail image 15 thumbnail image 16 thumbnail image 17
Czas przygotowania
12h 0min
Czas całkowity
13h 30min
porcja/porcje/porcji
12 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni

Składniki

masa serowa

  • 750 g sera sernikowego, z pudełka lub zmielony biały tłusty
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 jajka
  • 3 żółtka
  • 1/2 cytryny, sam sok
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżki mąki pszennej
  • 190 g cukru białego
  • 400 g puree z dyni, przygotowanego w wcześniej, ostudznego
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika

puree dyniowe

  • 500 g dyni

spód imbirowy

  • 1 jajko
  • 1 łyżeczki pasty waniliowej, lub ekstrakt
  • 260 g mąki pszennej
  • 30 g mielonego imbiru
  • 1 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczki SODY
  • 1 łyżeczki zmielonych gożdzików
  • 170 g masła
  • 150 g cukru, ciemnego

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    smacznego!
  1. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

  2. pieczenie
  3. piekarnik rozgrzać do 170 st

     

  4. na spód piekarnika wstawić naczynie z gorącą wodą

     

  5. masę serową wylać na ostudzony, podpieczony wcześniej spód, wyrównać, wstawić do piekarnika, natychmiast obniżyć temperaturę do 150 st

     

  6. piec 1,5 h lub do suchego patyczka (na środku!) w 150 st. sprawdzamy w razie wątpliwości patyczkiem - powinien być suchy, dziurkę przykryjemy gwaizdką z bitej śmietany

     

    dobrym sposobem na sprawdzenie jest też lekkie uderzenie dłonią w bok tortownicy - jeśli sernik rusza się jak galaretka to nie jest gotowy

     

  7. studzić kilka godzin, najlepiej całą noc w lodówce, udekorować gwiazkami z bitej smietany, podawać zimny

  8. masa serowa
  9. do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" włożyć wszystkie składniki 

     

  10. wymieszać przy pomocy kopystki 30sek/3,5obr

    (delikatnie aby zbytnio nie napowietrzyć masy - sernik brzydko popęka)

  11. spód imbirowy
  12. masło z cukrem ucierać 5min/4obr

     

  13. dodać jajko i wanilię, ucierać jeszcze 30 sek

     

  14. dodać pozostałe składniki, wymieszać 30 sek/3 obr

     

  15. wyłożyć spód i boki tortownicy (na spód kładziemy papier do wypieków), podpiec 15 minut w 175 stopniach

     

  16. puree dyniowe
  17. dynię obrać, pokroić na mniejsze kawałki, wrucić do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" , dodać niepełną MT wody

     

  18. smażyć 15min/Varoma/2obr

     

  19. zmiksować 8sek/5obr

Porady

gdyby puree było zbyt wodniste należy je odsączyć - wodnistość zależy od dyni

można wykorzystać gotowe puree z puszki - 400 g

można wykorzystać dowolne ciasteczka - miksujemy je z masłem (ok 50 g) do konsystencji mokrego piasku i podpiekamy 15 minut w 175 st - żeby spód był jednolity

w oryginale jest pieczony w kąpieli wodnej, jednak dla mnie był wtedy zbyt wodnisty - dlatego dodaję tylko "parę wodną". jeśli wyjdzie za suchy- proszę powtórzyć w kąpieli 

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Sernik dyniowy na imbirowym spodzie

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?