- TM 31
Składniki
- 200 g orzechów włoskich, wyłuskanych
- 180 g cukru
- 25 g masła
- 2 jajka
- 500 g mleka
- 70 g kaszy manny, plus 1 łyżeczka
- skórka otarta z jednej cytryny
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Do naczynia miksującego włożyć orzechy, rozdrobnić 2 s/obr.4.
2. Na patelni rozgrzać masło, dodać 80 g cukru i rozdrobnione orzechy, kandyzować na małym ogniu, przez kilka minut, (aż cukier zacznie się kleić do orzechów).
3. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
4. Białka oddzielić od żółtek i umieścić w naczyniu miksującym, ubić na sztywną pianę 2 min 30 s/obr. 3, przełożyć do innego naczynia.
5. Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać kaszę manną, pozostały cukier, skórkę otartą z cytryny i cukier wanilinowy gotować 9 min/100ºC/obr. 2.
6. Żółtka wymieszać z jedną łyżeczką kaszki manny i dodać razem z połową orzechów do naczynia miksującego wymieszać 10 s//obr. 3.
7. Dodać pianę z białek, lekko wymieszać kopystką. Przełożyć do pucharków, posypać pozostałymi orzechami.
Informacja:
Pudding można podawać na ciepło i na zimno, jednak najlepiej smakuje bezpośrednio po przygotowaniu.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Komentarze