thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
1h 0min
Czas całkowity
1h 15min
porcja/porcje/porcji
150 g
Poziom
Średni

Składniki

Ciasto

  • 375 g mleka 2%
  • 125 g śmietany kremówki
  • 175 g cukru
  • 6 żółtek
  • 35 g mąki pszennej
  • 1 laski wanilii

Sos czekoladowy

  • 150 g mlecznej czekolady
  • 35 g masła
  • 150 g mleka 2%

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Ciasto
  1. 1.Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wlać wodę, masło, sól, cukier podgrzać 5min/100C/obr.1

    2.Dodać mąkę i wymieszać 20s/obr.4->odstawić naczynie w chłodne miejsce na 10 min.

    3.Rozgrzać piekarnik do 200C.

    4.Umieścić naczynie spowrotem, wymieszać obr.5 i przez otwór w pokrywie dodawać jajka. Po dodaniu ostatniego jajka mieszkać 30s/obr.5.

    5.Przełożyć ciasto do rękawa i wyciskać kule lub eklerki (niezbyt mocno odstające gdyż ciasto rośnie). Pieć ok. 15-20 min. Wyjąc blachę i odstawić do ostygnięcia. Przekroić na pół i przełożyć kremem.
  2. Krem
  3. Krem można przygotować nawet dzień wcześniej aby zgęstniał.

    1.Założyć motylek.Wymieszać żółtka z cukrem 3 min/obr. 3,5.

    2.Zdjąć motylek.Dodać mąkę- wymieszać 30 s/obr.4.

    3.Dodać laskę wanilii, 15 min/obr.1 i wlać podgrzane ( nie zagotowane!!) w rondelku mleko +śmietankę .
  4. Sos
  5. 1.Do naczynia włożcć czekoladę rozdrobnić 10s/obr.9.

    2.Dodać masło i mleko, podgrzać 4 min/100C.obr.2.

    3.Odstawić w chłodne miejsce do ostygnięcia. Po zgęstnieniu sosu polać eklerki.

Porady

Ptysie należy piec do momentu aż się zarumienią u mnie jest to około 15 min, można wydłużyć do 20.

Zarówno krem jak i sos po wystygnięciu zgęstnieją. Ja zawsze krem wykonuje dzień wcześniej i na drugi dzień jest konsystencja jest idealna.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Ptysie z kremem waniliowym

Wydrukuj:

Komentarze