thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 4
thumbnail image 5
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3 thumbnail image 4 thumbnail image 5
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
--

Składniki

  • 500 gramów śmietany kremówki slodkiej
  • 1 opakowania galaretki owocowej lub zelatyna spozywcza
  • 1 cukier waniliowy
  • 50 gramów migdalòw obranych
  • 30 gramów kakao bez cukru
  • cukier puder ( wg gustu - 50g -100g nawet 150g, kto woli slodsze)
  • dobra czekolada, wg upodoban (ok 350g)

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Galaretke lub zelatyne (wg przepisu na opakowaniu, na 500g smietany) przygotowac, zostawic do ostygniecia , ale nie moze stezec !!! W miedzyczasie ubic smietane: motylek: 3-3,5sek / obr 3-4 ( smietana musi byc bardzo zimna, naczynie czyste i suche !!! ), wstawic do lodòwki.  Wymieszac delikatnie drewniana lyzkazelatyne (galaretke) ze smietana i cukrem pudrem ( ja nie dodalam wcale, tym razem - dieta poswiateczna tmrc_emoticons.))) ). Polowe masy przelozyc do innej miseczki. Zmielic migdaly: ok. 5sek / obr 8. Dodac do tejze masy migdaly i kakao, wymieszac delikatnie.

    Do czekoladek potrzebne sa foremki: rozpuscic czekolade ( ja dalam tylko ciemna, ale mozna uzyc i mleczna lub biala). Foremki smarowac przy pomocy pedzelka, wlozyc do zamrazalnika na 10min. Powtòrzyc operacje, wlozyc ponownie do zamrazalnika. Nalozyc nadzienia, ponownie do zamrazalnika na 10min. Pokryc czekolada wszystko, ponownie zamrozic. Wyjac czekoladki z foremek, wlozyc do lodòwki, aby sie rozmrozily i doszly do odpowiedniej temperatury. Przechowywac w lodòwce.

    Deser: naczynie, najlepiej szklane, wylozyc folia, nakladac warstwami masy, zostawic w lodòwce do calkowitego stezenia ( ja zostawilam na cala noc). Wyjac, odwròcic, posmarowac rozpuszczona czekolada, posypac wiòrkami lub mielonymi migdalami.

Porady

Przepis powstal dzieki wspòlpracy Eli - Immanuel tmrc_emoticons.)))

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Ptasie mleczko - czekoladki i deser

Wydrukuj:

Komentarze

  • grudnia 13, 2016 at 12:55

    Nie rozumiem tego:

    Galaretke lub zelatyne (wg przepisu na opakowaniu, na 500g smietany) przygotowac, zostawic do ostygniecia

    Rozpuszczasz galaretkę w gorącej śmietanie, w wodzie? O co chodzi?

  • stycznia 7, 2013 at 13:38

    Swietnie Elu, a ja w miedzyczasie wypròbuje jeszcze ten inny przepis, to tez poròwnam z tym tmrc_emoticons.;) Ten robilam wspòlpracujac z Ela- Immanuel. Ten, ktòry musze wypròbowac, znalazlam na internecie, dostosoje do TM i tez zobaczymy, jak wyjdzie. No i Ty podasz swòj Big Smile Big Smile  Mysle, ze w koncu wspòlnymi silami doprowadzimy przepis do perfekcji tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;)  Buzka Big Smile Love

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

  • stycznia 7, 2013 at 13:26
    5.0

    Super Verciu! Ja też ostatnio rozmyślałam nad zrobieniem "swojskiego" ptasiego mleczka  tmrc_emoticons.)  Coś już nawet powstało ale na papierze, jak będę robiła w TM to porównam z Twoim przepisem i napiszę spostrzeżenia  tmrc_emoticons.)  Pozdrawiam

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

  • stycznia 6, 2013 at 22:18

    Elu, identyczne na 100%, to to nie jest. Podobne do ptasiego mleczka, troche do kinder pingui, wg mnie Big Smile Big Smile  Znalazlam przy okazji i inny przepis, musze wypròbowac Big Smile A pòzniej dam znac tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;)  A Ty wypròbuj ten przepis i ocen sama tmrc_emoticons.)  Dobre, takie domowe  Big Smile Big Smile  Buzka Love Love

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

  • stycznia 6, 2013 at 21:05

    wow super  Love czekałam na ten przepis tmrc_emoticons.) muszę koniecznie wykonać tmrc_emoticons.) pozdrawiam serdecznie  Big Smile