- TM 31
Składniki
- 500 gramów śmietany kremówki slodkiej
- 1 opakowania galaretki owocowej lub zelatyna spozywcza
- 1 cukier waniliowy
- 50 gramów migdalòw obranych
- 30 gramów kakao bez cukru
- cukier puder ( wg gustu - 50g -100g nawet 150g, kto woli slodsze)
- dobra czekolada, wg upodoban (ok 350g)
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Galaretke lub zelatyne (wg przepisu na opakowaniu, na 500g smietany) przygotowac, zostawic do ostygniecia , ale nie moze stezec !!! W miedzyczasie ubic smietane: motylek: 3-3,5sek / obr 3-4 ( smietana musi byc bardzo zimna, naczynie czyste i suche !!! ), wstawic do lodòwki. Wymieszac delikatnie drewniana lyzkazelatyne (galaretke) ze smietana i cukrem pudrem ( ja nie dodalam wcale, tym razem - dieta poswiateczna )) ). Polowe masy przelozyc do innej miseczki. Zmielic migdaly: ok. 5sek / obr 8. Dodac do tejze masy migdaly i kakao, wymieszac delikatnie.
Do czekoladek potrzebne sa foremki: rozpuscic czekolade ( ja dalam tylko ciemna, ale mozna uzyc i mleczna lub biala). Foremki smarowac przy pomocy pedzelka, wlozyc do zamrazalnika na 10min. Powtòrzyc operacje, wlozyc ponownie do zamrazalnika. Nalozyc nadzienia, ponownie do zamrazalnika na 10min. Pokryc czekolada wszystko, ponownie zamrozic. Wyjac czekoladki z foremek, wlozyc do lodòwki, aby sie rozmrozily i doszly do odpowiedniej temperatury. Przechowywac w lodòwce.
Deser: naczynie, najlepiej szklane, wylozyc folia, nakladac warstwami masy, zostawic w lodòwce do calkowitego stezenia ( ja zostawilam na cala noc). Wyjac, odwròcic, posmarowac rozpuszczona czekolada, posypac wiòrkami lub mielonymi migdalami.
Porady
Przepis powstal dzieki wspòlpracy Eli - Immanuel ))
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Nie rozumiem tego:
Galaretke lub zelatyne (wg przepisu na opakowaniu, na 500g smietany) przygotowac, zostawic do ostygniecia
Rozpuszczasz galaretkę w gorącej śmietanie, w wodzie? O co chodzi?
Swietnie Elu, a ja w miedzyczasie wypròbuje jeszcze ten inny przepis, to tez poròwnam z tym Ten robilam wspòlpracujac z Ela- Immanuel. Ten, ktòry musze wypròbowac, znalazlam na internecie, dostosoje do TM i tez zobaczymy, jak wyjdzie. No i Ty podasz swòj Mysle, ze w koncu wspòlnymi silami doprowadzimy przepis do perfekcji Buzka
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Super Verciu! Ja też ostatnio rozmyślałam nad zrobieniem "swojskiego" ptasiego mleczka Coś już nawet powstało ale na papierze, jak będę robiła w TM to porównam z Twoim przepisem i napiszę spostrzeżenia Pozdrawiam
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Elu, identyczne na 100%, to to nie jest. Podobne do ptasiego mleczka, troche do kinder pingui, wg mnie Znalazlam przy okazji i inny przepis, musze wypròbowac A pòzniej dam znac A Ty wypròbuj ten przepis i ocen sama Dobre, takie domowe Buzka
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
wow super czekałam na ten przepis muszę koniecznie wykonać pozdrawiam serdecznie
Are you sure to delete this comment ?