- TM 31
Składniki
Pisanki czekoladowe
- 180 g skondensowanego niesłodzonego mleka
- 20 g masła, plus dodatkowa porcja
- 1 Łyżka miodu
- 20 g gorzkiego kakao
- 10 g rumu
- 50 g Czekolady mlecznej
- 100 g posypli czekoladowej, do obtaczania pisanek
- opakowanie draży mlecznych, do nadziania pisanek
Pisanki marcepanowe
- 150 g migdałów blanszowanych
- 50 g cukru
- 20 g likieru Amaretto
- 1 opakowanie draży orzechowych, do nadziania pisanek
- 50 g cukru brązowego, do obtaczania pisanek
Pisanki karmelowo - kokosowe
- 200 g białej czekolady
- 100 g skondensowanego niesłodzonego mleka
- 20 g masła, plus dodatkowa porcja
- 50 g wiórków kokosowych
- 10 g likieru ajerkoniaku
- 20 g żurawiny, do nadziania pisanek
- 100 g kolorowej posypki (koraliki), do obtaczania pisanek
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć czekoladę i rozdroblić 5s/obr. 6.
- Zalożyć motylek. Dodać masło, mleko skondensowane, miód i kakao. Gotować 5min/obr. 3.
- Gotować 20minut/Varoma/obr.3 i zamiast miarki TM postawić koszyczek. Kontrolować poziom zredukowania masy pralinkowej. W razie potrzeby skrócić czas gotowania. Pod koniec gotowania dodać rum.
- Przełożyć do miseczki posmarowanej masłem. Pozostawić do wystygnięcia, a nastepnie schlodzić w lodówce.
- Formować rękoma posmarowanymi masłem pralinkowe pisanki nadziewając każdą drażą, a następnie obtaczać w posypce. Umieszczać w papierowych papilotkach do pralinek.
- - Do naczynia miksującego wsypać cukier i zemleć na cukier puder 15 s/obr. 10.
- - Dodać migdały, rozdrobnić 10s/obr.6.
- -Dodać likier Amaretto wyrobić 6s/obr.6.
- Formować wilgotnymi rękoma pralinkowe pisanki nadziewając każdą drażą, a następnie obtaczać w brązowym cukrze. Umieszczać w papierowych papilotkach do pralinek.
- Do naczynia miksującego włożyć czekoladę i rozdroblić 10s/obr. 6.
- Zalożyć motylek. Dodać masło i mleko skondensowane. Gotować 5min/obr. 3.
- Gotować 20minut/Varoma/obr.3 i zamiast miarki TM postawić koszyczek. Kontrolować poziom zredukowania masy pralinkowej. W razie potrzeby skrócić czas gotowania. Pod koniec gotowania dodać ajerkoniak.
- Dodać wiórki kokoswe i wymieszać 7s/obr. 4
- Przełożyć do miseczki posmarowanej masłem. Pozostawić do wystygnięcia, a nastepnie schlodzić w lodówce.
- Formować rękoma posmarowanymi masłem pralinkowe pisanki nadziewając każdą owocem żurawiny, a następnie obtaczać w posypce z kolorowych koralików. Umieszczać w papierowych papilotkach do pralinek.
Pisanki czekoladowe
Pisanki marcepanowe
Pisanki karmelowo - kokosowe
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Wglądają bardzo apetycznie,będą też ozdoaą naszego wielkanocnego stołu.