thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3
Czas przygotowania
1h 0min
Czas całkowity
1h 0min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
--

Składniki

Pisanki czekoladowe

  • 180 g skondensowanego niesłodzonego mleka
  • 20 g masła, plus dodatkowa porcja
  • 1 Łyżka miodu
  • 20 g gorzkiego kakao
  • 10 g rumu
  • 50 g Czekolady mlecznej
  • 100 g posypli czekoladowej, do obtaczania pisanek
  • opakowanie draży mlecznych, do nadziania pisanek

Pisanki marcepanowe

  • 150 g migdałów blanszowanych
  • 50 g cukru
  • 20 g likieru Amaretto
  • 1 opakowanie draży orzechowych, do nadziania pisanek
  • 50 g cukru brązowego, do obtaczania pisanek

Pisanki karmelowo - kokosowe

  • 200 g białej czekolady
  • 100 g skondensowanego niesłodzonego mleka
  • 20 g masła, plus dodatkowa porcja
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 10 g likieru ajerkoniaku
  • 20 g żurawiny, do nadziania pisanek
  • 100 g kolorowej posypki (koraliki), do obtaczania pisanek

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Koszyczek
    Koszyczek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Pisanki czekoladowe
  1. - Do naczynia miksującego włożyć czekoladę i rozdroblić 5s/obr. 6. 

    - Zalożyć motylek. Dodać masło, mleko skondensowane, miód i kakao. Gotować 5min/obr. 3.

    - Gotować 20minut/Varoma/obr.3 i zamiast miarki TM postawić koszyczek. Kontrolować poziom zredukowania masy pralinkowej. W razie potrzeby skrócić czas gotowania. Pod koniec gotowania dodać rum.

    - Przełożyć do miseczki posmarowanej masłem. Pozostawić do wystygnięcia, a nastepnie schlodzić w lodówce.

    - Formować rękoma posmarowanymi masłem pralinkowe pisanki nadziewając każdą drażą, a następnie obtaczać w posypce. Umieszczać w papierowych papilotkach do pralinek.

  2. Pisanki marcepanowe
    1. - Do naczynia miksującego wsypać cukier i zemleć na cukier puder 15 s/obr. 10.
    2. - Dodać migdały, rozdrobnić 10s/obr.6.
    3. -Dodać likier Amaretto wyrobić 6s/obr.6

    - Formować wilgotnymi rękoma pralinkowe pisanki nadziewając każdą drażą, a następnie obtaczać w brązowym cukrze. Umieszczać w papierowych papilotkach do pralinek.

  3. Pisanki karmelowo - kokosowe
  4. - Do naczynia miksującego włożyć czekoladę i rozdroblić 10s/obr. 6. 

    - Zalożyć motylek. Dodać masło i mleko skondensowane. Gotować 5min/obr. 3.

    - Gotować 20minut/Varoma/obr.3 i zamiast miarki TM postawić koszyczek. Kontrolować poziom zredukowania masy pralinkowej. W razie potrzeby skrócić czas gotowania. Pod koniec gotowania dodać ajerkoniak.

    - Dodać wiórki kokoswe i wymieszać 7s/obr. 4

    - Przełożyć do miseczki posmarowanej masłem. Pozostawić do wystygnięcia, a nastepnie schlodzić w lodówce.

    - Formować rękoma posmarowanymi masłem pralinkowe pisanki nadziewając każdą owocem żurawiny, a następnie obtaczać w posypce z kolorowych koralików. Umieszczać w papierowych papilotkach do pralinek.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Pralinkowe pisanki z niespodzianką

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?