thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3
Czas przygotowania
55min
Czas całkowity
40h 55min
porcja/porcje/porcji
16 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 5
przez Foxed
opublikowany: 11/18/18
zmieniono dnia: 11/18/18

Składniki

Serek waniliowy

  • 100 g twarogu
  • 50 g śmietana 18%
  • 1 płaskie łyżki cukier waniliowy, wykonany w TM
  • 2 łyżki cukru

Ciasto

  • 400g g mąki pszennej
  • 200 g masła, niesolonego
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżki cukier waniliowy, wykonany w TM
  • 8 Jabłek, kwaśnych, obranych, przekrojonych na pół

Lukier

  • 200 g cukru trzcinowego, nierafinowego
  • 1 łyżki śmietany 18%

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Lukier
  1. 1. Cukier trzcinowy 200g zmielić 10s, obroty 10. Przesypać do innego naczynia.
  2. Serek waniliowy
  3. 1. Do naczynia włożyć twaróg, śmietanę, cukier waniliowy i cukier. Ucierać 2 min, obroty 5.
  4. Ciasto
  5. 1. Do otrzymanego serka waniliowego dodać wszystkie składniki na ciasto, oprócz jabłek.
    2. Ucierać 30s, obroty 5.
    3. Ciasto podzielić na 2 równe części.
    4. Połową ciasta wylepić dno formy.
    5. Na cieście ułożyć połówki jabłek.
    6. Pozostałe ciasto rozwałkować podsypując mąką i ułożyć na jabłkach.
    7. Piec ok. 40 min w temperaturze 175 stopni - aż ciasto się zarumieni.

    8. umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  6. Lukier
  7. 1. Do naczynia wsypać uzyskany trzcinowy cukier puder.
    2. Dodać łyżkę śmietany.
    3. Ucierać 30s , obroty 3.
    4. Uzyskaną masę rozprowadzić równomiernie na gorącym, upieczonym cieście i pozostawić do ostudzenia.
    5. (opcjonalnie) udekorować cukrem miętowym i płatkami migdałów.

Porady

Do lukru można użyć cukru białego zamiast trzcinowego.
Jabłka można posypać cynamonem.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Połówki jabłek w cieście

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?