Czas przygotowania
10min
Czas całkowity
1h 25min
porcja/porcje/porcji
6
porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni
Przepis jest testowany
- TM 31
opublikowany: 17/11/10
zmieniono dnia: 29/11/11
Składniki
- 220 g cukru
- 4 białka , o temperaturze pokojowej
- 1 szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 300 gram śmietany, min. 30 %
- 250 g malin
- 6 owoców marakui, przekrojonych na połówki, wydrążonych
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Bezy
Rozgrzać piekarnik do temp. 120°C. - Do naczynia miksującego wsypać cukier, zemleć 3 s/obr. 9, przełożyć do innego naczynia.
- Założyć motylek. Do naczynia miksującego wlać białka, dodać sól, ubić 6min/obr.3 (bez miarki MT). Następnie ubić obr. 3, dodając w trakcie ubijania przez otwór w pokrywie, łyżeczka po łyżeczce, zmielony cukier z cukrem wanilinowym, dopóki cały cukier nie zostanie wsypany.
- Ubijać 1min/obr.3, dodając przez otwór w pokrywie mąkę kukurydzianą i sok z cytryny. Zdjąć motylek. Masę bezową przełożyć łyżeczką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, formując w pewnej odległości od siebie sześć okrągłych placków. Piec przez 15 minut we wcześniej rozgrzanym piekarniku w temp. 150°C; następnie obniżyć temperaturę do 120°C i pozostawić bezy do wyschnięcia na 1 godzinę i 15 minut. Będą chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Pozostawić do ostygnięcia.
Przygotowanie Pavlova - Założyć motylek. Do czystego naczynia miksującego wlać śmietanę, ubijać obr. 3 do powstania sztywnej piany.
- Bezy położyć na płaskich talerzykach, na każdej z nich położyć porcję śmietany, udekorować malinami, a dookoła rozłożyć wydrążony miąższ marakui. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
- Bezy
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?