![thumbnail image 1](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/lnsb3f8m-504a2-176384-cfcd2-e5cei8ph/32d9d71f-922b-41d3-a838-d70f31095e82/main/pierog-tatarski-na-slodko-z-jablkami.jpg)
![thumbnail image 2](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/lnsb3f8m-504a2-176384-cfcd2-e5cei8ph/f54fc72e-3ae0-41b1-9287-60d9667ccfde/main/pierog-tatarski-na-slodko-z-jablkami.jpg)
![thumbnail image 3](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/lnsb3f8m-504a2-176384-cfcd2-e5cei8ph/56cd1fe8-54ea-4f7d-9192-9e8c9626ea82/main/pierog-tatarski-na-slodko-z-jablkami.jpg)
![thumbnail image 4](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/lnsb3f8m-504a2-176384-cfcd2-e5cei8ph/eb3cf975-6429-48d2-b9ba-0b5cf103f8dd/main/pierog-tatarski-na-slodko-z-jablkami.jpg)
![thumbnail image 5](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/lnsb3f8m-504a2-176384-cfcd2-e5cei8ph/83ba2f0c-323b-403c-8824-908bfd6bd72c/main/pierog-tatarski-na-slodko-z-jablkami.jpg)
![thumbnail image 6](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/lnsb3f8m-504a2-176384-cfcd2-e5cei8ph/60cd50f1-5498-4c87-80a2-50eec8a4b1bf/main/pierog-tatarski-na-slodko-z-jablkami.jpg)
![thumbnail image 7](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/lnsb3f8m-504a2-176384-cfcd2-e5cei8ph/d46f396a-0ee5-40e6-9f44-f72cdea098c9/main/pierog-tatarski-na-slodko-z-jablkami.jpg)
Składniki
- 100 g rodzynek
- 1000 g jabłek
- 1,5 kostki masła
- 4 jaja kurze
- 360 g wody
- 1000 g mąki przennej typ.450
- 15 g cynamon
- 15 g cukru brązowego
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Mąkę przesiać umieścić w naczyniu dodać jaja,sól dolac troszkę wody. Włączyć 4-6 min -(wody może być ciu mniej lub więcej zależy od rodzaju mąki)
Ciasto ma być miękkie jak na makaron.
Dzielimy na 4 kawałki każdy cieniutko rozwałkować.placki przykryć ściereczką żeby się nie skleiły i nie wyschły.
Rospuścic masło i każdy placek posmarować masłem kłaść jeden na drugi i robi sie 4 warstwy każda oddzielona masłem
jabłka-(włożyć do naczynia i rozdrobnić 15s/4obr dodać cynamon ,rodzynki ,cukier) wszystko wymieszać.
rozłożyć na cieście i zwijamy jak roladę i formujemy koło polewamy masłem i pieczemy w 200 stopmniach około 2 h na dół piekarnika dać naczynie z wodą tak w połowie pieczenia
Studzić na kratce przykryć ściereczką-zmięknie
PODAWAĆ Z BITĄ ŚMIETANĄ
PIERÓG TATARSKI-NA SŁODKO Z JABŁKAMI
Porady
POLECAM TEŻ WERSJĘ Z MIĘSEM
//www.przepisownia.pl/dania-g%C5%82%C3%B3wne-z-mi%C4%99sa-przepisy/pir%C3%B3g-tatarski-mi%C4%99sny/498099
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
jak bedzie przypiekać przykryć górę.trzeba pilnować zalezy od piekarnika
pychotka musze zrobić dzisiaj
Ja daje na środek piekarnika i niestety trzeba pilnować po godz.daje tylko na górną grzałke- zależy od piekarnika.pozdrawiam
A jak ustawić piekarnik, żeby się za mocno nie przypiekło?
Chyba coś takiego jadłam w dzieciństwie, będąc na wakacjach - muszę spróbować zrobić, bo jeżeli to jest tamten smak, to warto.
Pozdr. Ala Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich
Are you sure to delete this comment ?