

Czas przygotowania
7min
Czas całkowity
7min
porcja/porcje/porcji
1
słoik/słoiki/słoików
Poziom
Łatwy
Składniki
Nuttella
- 90 gramów orzechów laskowych
- 90 gramów Gorzkiej czekolady 60%
- 200 gramów Mlecznej czekolady praline
- 400 gramów Mleka skondensowanego słodzonego
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Orzechy prażyłam na suchej patelni potem położyłam na ręczniku papierowym i ocierałam drugim ręcznikiem łatwo się obierały.... skórka powoduje że będzie gorzkie więc radzę nie omijać tego kroku ...potem wrzuciłam do misy i pokroiłam 20 sekund obroty 9 .Dalej do nich dodajemy czekolady i mleko skondensowane. Dodajemy kolejno kawałkami : czekolada gorzka 60%, czekolada mleczna kremowa lub nadziewana tzw praline musi być dobrej jakości 200 gramów (u mnie Lindt nie ma dla mnie lepszych czekolad uwielbiam), 400 gramów mleka skondensowanego słodzonego i 4 minuty 60 stopni obroty 2 Potem 2.30 minuty 60 stopni i obroty 2 i gotowe ...SMACZNEGO Wersja rozszerzona: szczypta soli , 30 gram oleju z orzechów laskowych wzbogaci smak i aromat.
Porady
Czekolada mleczna nadziewana kremowa tzw praline musi być dobrej jakości u mnie Lindt nie ma dla mnie lepszych czekolad. Gorzką 60% kupiłam w Lidlu Finest chocolate from trinitario cocoa beans Amazonas Premium cocoa beans.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Kategorie przepisów:
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Rewelacja w smaku! Dla mnie Nutella jak nic
U mnie poszło całe mleko skondensowane więc wlana cała puszka.
Czekolada gorzka Wedel 60% + Wedel 80% - takie miałam w zasobach - ilość taka jak w przepisie.
I czekolada Milka mleczna Alpine
Orzechy laskowe prażone z BakaDor Biedronkowe więc pominęłam prażenie - dodałam 125g ( i faktycznie jest ich smak) ale zmielone na papkę/maź aż do momentu kiedy oddziela się tłuszcz żeby był finalnie gładki krem, ale troszkę pojedyncze mikro orzeszki mi gdzieś zostały....
Wyszedł słoik 500ml + słoik 200ml
Dla mnie smak obłędny bedą do chałki, bułeczki szkolnej,lodów, gofrów jako polewa jak trochę podgrzeje w mikrofali .
Nie sądziłam że faktycznie wyjdzie taki obłędny jak dla mnie smak
U moich małych znawców kulinarnych jest Super!
Czy ktoś mógłby mi powiedzieć dlaczego najpierw są 4min 60st obroty 2 a zaraz potem to samo tylko 2min 30sek? Jak się nie dzieje nic pomiędzy to nie mogłoby być od razu 6min 30sek?
Pyszna jest, polecam!!!!
.
Zmieniłam troszkę ze względu na stan posiadanych składników 😉 użyłam czekolad Wedla klasycznej 64%, mocno mlecznej i lekki gorzkiej 50%. I dałam całą puszkę mleka skondensowanego i 110g orzechów.
Witam
. Zrobilam dzisiaj swoją "nutelle" jest przepyszna i nie wiem czy nie lepiej smakuje niż oryginał
Dodałam trochę wiecej prażonych orzechow
Witam. W dniu dzisiejszym zrobiłam powyższy przepis. Czy rzeczywiście jest przybliżony do oryginału? wg mnie to krem czekoladowy i już. Najważniejsze, że córcia się nim zajada. Smaczny ale nie nazwałabym go Nutellą.
Zrobiłam wszytko wg przepisu. Użyłam czekolady Wedla ( gorzkiej i mlecznej). Powstał krem czekoladowy, nie czuć nic orzechów
MarzenaK81:ja też na wedlu robilam i super tylko dalam 150 g gorzkiej i reszte mlecznw
"Obroty wsteczne"
mkaminska84@gmail.com: biorąc pod uwagę , że nie ma w składzie żadnych szybko psujących się składników myślę, że długo, choć pewnie niedługo wytrzyma - noooo chyba, że zamkniesz w sejfie pancernym pod prądem
yoko25: 2m30s