thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
15min
Czas całkowity
15min
porcja/porcje/porcji
6 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni
Przepis jest testowany
  • TM 31
opublikowany: 17/11/10
zmieniono dnia: 29/11/11

Składniki

  • 100 g cukru
  • 200 g gorzkiej czekolady, połamanej na kawałki
  • 100 g śmietany, min. 30%
  • 4 jajka
  • 1 szczypta soli

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    1. Do naczynia miksującego wsypać cukier, zemleć10 s/obr. 10, przełożyć do innego naczynia.
    2. Do naczynia miksującego włożyć gorzką czekoladę, rozdrobnić 15 s/obr. 8. Przy pomocy kopystki zgarnąć składniki ze ścianek naczynia.
    3. Dodać cukier puder i śmietanę, podgrzać 4 min/50°C/obr. 2.
    4. Oddzielić żółtka od białek, dodać żółtka do naczynia miksującego, wymieszać 15s/obr.4. Przełożyć masę do średniej wielkości miski. Dokładnie umyć naczynie miksujące.
    5. Założyć motylek. Wrzucić białka do naczynia miksującego, dodać sól, ubić 5min/obr.3 (dopóki piana nie będzie sztywna). Ubite białka dodać to masy czekoladowej i dokładnie wymieszać kopystką. Przed podaniem włożyć do lodówki, na co najmniej 3 godziny.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Mus czekoladowy

Wydrukuj:

Komentarze