Składniki
Monte orzechowo-jaglane
- 100 g kaszy jaglanej
- 2/3 łyżeczki soli, (do ugotowania kaszy)
- 300 g wody, (do ugotowania kaszy)
- 150 g orzechów laskowych bez skórek, (jeśli mamy ze skórką, to należy je obrać - patrz wskazówka). Ewentualnie dodatkowo 50g do dekoracji
- 70 g cukru, (lub innego słodzika, np. miód, syrop itp.)
- 350 g mleka, (roślinne, krowie albo kozie)
- 50 g kakao, (jeśli chcemy kakaową część)
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Kaszę jaglaną rumienimy na suchej patelni aż poczujemy orzechowy aromat. Następnie kaszę przelewamy na sitku pod bieżącą wodą i wsypujemy do naczynia TM. Gotujemy 20 min z dodatkiem soli i wody, temp. 100C, obr "Mieszanie" . Ugotowaną kaszę przekładamy do innego naczynia do ostudzenia.
- Obrane orzechy umieszczamy w TM i rozdrabniamy 30 sekund obr. 10.
- Dodajemy mleko, cukier (lub inne słodzidło) i miksujemy ok. 20 sekund obr. 10.
- Dodajemy ugotowaną wcześniej kaszę jaglaną i miksujemy ok 30 sekund obr 10 - do czasu, aż uzyskamy aksamitnie gładką konsystencję. Im gładszy krem tym smaczniejszy
- Jasna częśc jest gotowa, przelewamy połowę porcji do przygotowanych pucharków/pojemniczków.
- Do drugiej części pozostałej w TM dodajemy kakao i mieszamy ok 10 sekund obr. 4
- Gotową kakaową część nakładamy do pucharków na środek białej części. Posypujemy orzechami, wg upodobania.
- Deser warto wstawić do lodówki na ok 3h - schłodzony jest jeszcze pyszniejszy
Gotowanie kaszy
Przygotowanie deseru
Porady
Jeśli mamy orzechy ze skórką, należy się jej pozbyć przed przygotowaniem deseru. W tym celu nagrzeamy piekarnik do temp. 190C, prażymy orzechy na blasze przez 10-12 minut. Po uprażenniu odstawiamy orzechy do ostygnięcia a następnie ocierając je o siebie, pozbywamy się skórki (można na ściereczce kuchennej 'potrzepać' orzechami).
Skórka jest gorzka i popsuje smak deseru więc jest to bardzo ważne.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Pyszne!!
Pyszny i zdrowy deser. Polecam. Testuję warianty. Jak na ten czas , ten najlepszy !
Bardzo dziękuję za przepis. Idealny posiłek po bieganiu.
jakie mleko i ile?