thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
2h 0min
Czas całkowity
2h 40min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
Łatwy
  • TM 6
  • TM 5
  • TM 31
  • TM 21
opublikowany: 26/09/21
zmieniono dnia: 26/09/21

Składniki

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Składniki na czekoladowe biszkopty:

    3/4 szklanki oleju,
    1/2 szklanki wody,
    1 szklanka cukru,
    3 łyżki gorzkiego kakao,
    5 jajek (żółtka i białka oddzielnie),
    1/2 szklanki cukru DROBNEGO,
    1 i 1/2 szklanki maki,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    1 łyżeczka sody oczyszczonej.

    W misie umieścić olej, wodę, cukier oraz kakao. Rozpuścić całość (5 minut/obr. 1/50 st). Przelać do innego naczynia, poczekać aż wystygnie. W tym czasie umyć misę i dokładnie wytrzeć.

    Kiedy masa ostygnie, do misy wkładamy 5 białek jaj, zakładamy motylek i ubijamy (3 minuty/obr. 4).

    Na koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier. Kiedy skończy się ubijanie, dodajemy żółtka i znow ubijamy (1minuta/obr. 4).

    Wlewamy ostudzoną masę i mieszamy (1 minuta/obr. 2).

    Wyciągamy motylek, dodajemy przesianą mąkę, z soda i proszkiem do pieczenia, mieszamy (30sekund/obr. 5).

    Masę przelewamy do blaszki, z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Misę myjemy. Ciasto pieczemy 40 minut, w 180 stopniach, lub do suchego patyczka. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Po wystudzeniu wyjąc z formy i ostrym nożem przekroić na 2 blaty.

    Składniki na krem:

    125ml mleka,
    2 szklanki mleka w proszku,
    350g masła,
    2/3 szklanki DROBNEGO cukru (koniecznie, bo zwykły będzie wyczuwalny),
    16g cukru wanilinowego.

    Masło i cukier rozpuścić w garnuszku (można w lidlomixie (5min/obr. 1/50 stopni). Zostawić do ostudzenia.

    Do pojemnika włożyć masło i drobny cukier. Utrzeć (1,5 minuty/obr. 5). Powoli dodawać do niego ostudzone mleko, nadal ucierając (kolejne 1,5 minuty/obr. 5). Wsypać mleko w proszku i ucierać do uzyskania idealnej konsystencji (2 minuty/obr. 5).

    Czekoladowe biszkopty przełożyć mleczna masa. Na górę można wylać czekoladowa polewę. Ciasto przechowywać w lodowce. Masa dość mocno się ściągnie, ale przynajmniej wszystko będzie się trzymało "w kupię". Smacznego!

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • Appliance TM 21 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 21

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Mleczna kanapka

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?