Czas przygotowania
2h 0min
Czas całkowity
2h 20min
porcja/porcje/porcji
--
--
Poziom
Łatwy
Składniki
Mleczna kanapka - Kwestia smaku
- 5 jajek
- 1/2 cukier, szklanki
- 4 łyżeczki oleju
- 1/2 mąki pszennej, szklanki
- 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia
- 1/3 kakao, szklanki, niesłodzone
- 1/2 herbata lisciasta, szklanki, zaparzona do nasączenia biszkoptu
krem
- 200 gramy masła
- 1/2 mleko, szklanki
- 1/2 cukru, szklanki
- 2 mleko w proszku, szklanki
polewa
- 200 gramy czekolada
- 2 łyżeczki olej
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Jajka ocieplić w temp. pokojowej lub np. w misce z ciepłą wodą. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Przygotować blaszkę o wymiarach ok. 22 x 33 cm (lub 20 x 30 cm - ciasto będzie trochę wyższe). Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Założyć motylek. Białka ubić na sztywno, ze szczyptą soli 3 min/obr. 3 (3min/obr3-4).
- W trakcie ubijania dodajemy powoli cukier (1/2 szklanki) ubijamy jeszcze 2 min/obr. 3
- dodajemy żółtka/roztrzepane łyżką i ubijamy 1 min.
1 min/obr. 3 - Na koniec dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, gorzkieg kakao, dodajemy olej i mieszamy 40s/obr1 40 s/obr. 1 .
- Wyłożyć do formy i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 20 minut, 180 stopni.
Wyjąć i ostudzić. Przekroić wzdłuż na 2 blaty. - Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, zmielić 10 s/obr. 10. Cukier puder zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Założyć motylek. Dodać masło i mleko ubijać 4 min/obr. 3.
- Dodać mleko w proszku, ubijać 2 min/obr. 3. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Przemieszać kopystką.
- Dolny biszkopt umieścić z powrotem w blaszce, skropić połową ostudzonej herbaty lub kawy, wyłożyć krem i przykryć drugim biszkoptem (jeśli jest zbyt delikatny można przenieść go na podkładce). Nasączyć resztą płynu.
- Czekoladę połamać na kosteczki i roztopić z olejem w kompieli wodnej, polać po cieście. Przechowywać w miarę chłodnym miejscu, ale nie musi być lodówka.
Porady
ciasto jest słodkie, jeśli ktoś nie lubi może dodać mniej cukru do kremu.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przepis jest tworzony dla
TM 21
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
This dish would be great for dessert. In particular, the taste of milk will definitely be great. It is great to eat it while playing shell shockers and have great relaxing moments.
Are you sure to delete this comment ?