thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
30min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
--
  • TM 31
opublikowany: 10/01/13
zmieniono dnia: 13/06/13

Składniki

owoce:

  • 500 g jabłek (ok.3 szt) -najlepsze kwaśne
  • 500 g malin (mogą być mrożone)
  • 80-100 g cukru trzcinowego
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 20 g płatków lnianych
  • 20 g płatków owsianych
  • opcjonalnie:
  • ¼ łyżeczki mielonego kardamonu
  • szczypta pieprzu lub 1 łyżeczka świeżego tartego imbiru
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej

kruszonka:

  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 45 g kaszy kukurydzianej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • cukier waniliowy
  • 250 g masła
  • skórka otarta z ½ cytryny i z ½ pomarańczy
  • 45 g gęstej śmietany

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    deseru
  1. do naczynia włożyć suche produkty ze składników “owoce” i wymieszać 6 sek / obr. 4 przesypać do innej miseczki

    2.wszystkie składniki na “kruszonkę” umieścić w naczyniu i wyrobić 10 sek / obr. 6 -przełożyć do innego naczynia

    3.do naczynia włożyć jabłka obrane i pokrojone na ćwiartki-ósemki i posiekać 4 sek / obr. 4

    4.dodać maliny i suche składniki -wymieszać pomagając kopystką 7-10 sek. / obr. Wsteczne 2-3

    5.masę owocową przełożyć do wysmarowanych tłuszczem filiżanek, miseczek, (w których można zapiekać) do 2/3 wysokości

    6.kruszonką przykryć owoce zostawiając na środku małą dziurkę

    7.zapiekać 30 minut w temp. 175*C

Porady

Deser najbardziej smakuje na ciepło podany z bitą śmietaną i syropem malinowym, po wierzchu posypany uprażonymi na suchej patelni orzechami włoskimi.

Można też podać z gałką lodów waniliowych.

Połowę mąki można zastąpić płatkami owsianymi tmrc_emoticons.) Polecam

[[wysiwyg_imageupload:300:]]

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Maliny z jabłkami pod kruszonką

Wydrukuj:

Komentarze