thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 30min
Czas całkowity
1h 30min
porcja/porcje/porcji
30 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Łatwy
  • TM 5
opublikowany: 15/12/14
zmieniono dnia: 15/12/14

Składniki

Chałka (przepis Radość Gotowania str. 260) - Połowa porcji.

Masa makowa

  • 200 g orzechów włoskich i migdałów
  • 500 g maku
  • 350 g mleka
  • 100 g rodzynek
  • 150 g cukru
  • 150 g miodu

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Przygotowanie makówek.
  1. 1. Chałkę pokroić na kostkę (można opiec w opiekaczu - optymalnie.)

  2. 2. Układać na zmianę, w misce, warstwę chałki, warstwę maku, warstwę chałki i tak dalej. (na wierzchu powinien być mak)

  3. 3. Wierzch udekorować płatkami migdałów, skórki cytrynowej i orzechami.

  4. 4. Gotowe makówki włożyć do lodówki na minimum kilka godzin, można też przygotować jeden dzień wcześniej - będą bardziej "przegryzione". Przed podaniem lepiej jest wyjąć je z lodówki by nieco się ogrzały.

  5. Masa makowa.
  6. 1. Do naczynia miksującego włożyć orzechy i migdały, rozdrobnić 3 s/obr. 6, przełożyć do innego naczynia.

  7. 2. Do naczynia miksującego włożyć 250 g maku, zemleć 30 s/ obr. 10 przełożyć do innego naczynia, powtórzyć tę czynność z drugą połową maku.

  8. 3. Do naczynia miksującego dodać wcześniej zmielony mak, mleko, rodzynki, cukier i miód, podgrzać 15 min/90°C/obr. 3

  9. 4. Dodać rozdrobnione orzechy z migdałami, wymieszać przy pomocy kopystki 5-10 s/obr.4, przełożyć do innego naczynia, odstawić do ostygnięcia.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Makówki Śląskiej Góralki

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?