Składniki
Chałka (przepis Radość Gotowania str. 260) - Połowa porcji.
Masa makowa
- 200 g orzechów włoskich i migdałów
- 500 g maku
- 350 g mleka
- 100 g rodzynek
- 150 g cukru
- 150 g miodu
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Chałkę pokroić na kostkę (można opiec w opiekaczu - optymalnie.)
2. Układać na zmianę, w misce, warstwę chałki, warstwę maku, warstwę chałki i tak dalej. (na wierzchu powinien być mak)
3. Wierzch udekorować płatkami migdałów, skórki cytrynowej i orzechami.
4. Gotowe makówki włożyć do lodówki na minimum kilka godzin, można też przygotować jeden dzień wcześniej - będą bardziej "przegryzione". Przed podaniem lepiej jest wyjąć je z lodówki by nieco się ogrzały.
1. Do naczynia miksującego włożyć orzechy i migdały, rozdrobnić 3 s/obr. 6, przełożyć do innego naczynia.
2. Do naczynia miksującego włożyć 250 g maku, zemleć 30 s/ obr. 10 przełożyć do innego naczynia, powtórzyć tę czynność z drugą połową maku.
3. Do naczynia miksującego dodać wcześniej zmielony mak, mleko, rodzynki, cukier i miód, podgrzać 15 min/90°C/obr. 3
4. Dodać rozdrobnione orzechy z migdałami, wymieszać przy pomocy kopystki 5-10 s/obr.4, przełożyć do innego naczynia, odstawić do ostygnięcia.
Przygotowanie makówek.
Masa makowa.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Coś nie tak z tym przepisem Za suche i za dużo cukru,miodu.
Strasznie suche makówki i przerażliwie słodkie.
W tym roku z tego przepisu zostalam bez makówek
Makówki robię podobnie, przepis dostałam od "Ślązaczki" Polecam dla Łasuchów super deser Pozdrawiam
Tereniu, Ty zawsze musisz czymś zaskoczyć Nasza zakręcona gwiadko bożonarodzeniowa! Świetny pomysł nie tylko na góralskie czy śląskie stoły Z pewnością spróbuję
Are you sure to delete this comment ?