Czas przygotowania
2h 10min
Czas całkowity
3h 10min
porcja/porcje/porcji
3
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
- TM 5
opublikowany: 19/12/17
zmieniono dnia: 21/12/17
Składniki
Makowiec
ciasto
- 200 g mleko
- 60 g świeżych drożdży
- 120 g cukru
- 50 g masła, niesolonego
- 4 porcje jajka
- 600 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli, drobnej
- 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego
masa makowa
- 200 g orzechów laskowych, łuskanych, ze skórką
- 500 g maku
- 350 g mleko
- 100 g rodzynek
- 150 g cukru
- 150 g miodu
- 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego
- 4 opakowania białka
- 1 szczypty soli, drobnej
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać mleko , dodać drożdze cukier i podgrzac 1min 30 s /37 c obr 1.
Dodać masło żółtka mąkę sól aromat wanniliowy wyrobić 2 min "Ciasto"
przełożyć do inneg naczynia przykryć sciereczką odstawić na 20-30 minut w ciełe miejsce do wyrośnięcia .. Umyć osuszyć naczynie miksujące .. - Masa makowa ...
Do naczynia miksującego włożyć orzechy migdały rozdrobnic 3s/obr 6 przełożyc do innego naczynia odstawić ..
Do naczynia miksującego wsypać 250 g maku , zemleć 30 s 0br 10 przełożyć do innego naczynia.
dodać porcję maku mlekorodzynki cukier miód i gotować 15min 90stopni obr 3 ..
Dodać rozdrobnione orzechy i migdały oraz aromat migdałowy wymieszać 5s obr 4 przełożyć do innego naczynia odstawić do ostygniecia. Dokladnie umyć i oduszyć naczynie miksujace ..
Założyć motylek. dodać bialka szczyptę soli ubić na sztywno 3 min obr 3 .. Część piany odłożyć do posmarowania ciasta resztę dodać do masy makowej i wymieszać kopystką ..
Ciasto podzielić na dwie równe części .. posmarować białkiem oraz masą makową zwinąc kazdy kawałek jak roladę ..
Makowce zawinąć luzno w papier do pieczenia zostawić 3-4 cm luzu na wyrośnięcie ..
Wstawić do zimnego piekarnika. Piec 50-60 minut (180-190 stopni ) .. Kroić i podać po ostudzeniu ,,,
Makowiec
Porady
polecam
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Fajny przepis ...Makowiec w piekarniku ,rośnie jak szalony
agawp: juz dodałam skladniki polecam
Witam,
w przepisie zabrakło informacji o składnikach i ich ilości. Można prosić o dodanie...? Pozdrawiam
Are you sure to delete this comment ?