thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
45min
Czas całkowity
1h 15min
porcja/porcje/porcji
12 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Łatwy

Składniki

Ciasto

  • 2 łyżki syropu z agawy
  • 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • 1/3 szklanki migdałów blanszowanych
  • 1/3 szklanki pestek słonecznika
  • 1 Średnie jabłko
  • 2 małe garście daktyli
  • 2 duże garście rodzynek
  • 400 g maku
  • garść wiórków kokosowych

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Ciasto
  1. Mak zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka godzin (najlepiej na noc).

    Siemię lniane (a najlepiej len złocisty) mielimy na mąkę (obroty 10, 30 sekund). Dodajemy bakalie, które miksujemy na grube cząstki (obroty 5, 30 sekund). Połowę bakalii odkładamy, do reszty dodajemy namoczony mak oraz pokrojone jabłko. Miskujemy na gładką masę i podgrzewamy w Thermomixie do zagotowania (obroty 10, 100 stopni).

    Do zmiksowanej masy dodajemy resztę bakalii, wiórki kokosowe i syrop z agawy (odpowiednio do smaku, w zależności od upodobań). Mieszamy dobrze w Thermomixie (Brak obrotów wstecznych"Brak obrotów wstecznych" , obroty 4, 60 sekund).

    Masę przelewamy na blachę (np. mała okrągła tortownica) i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 175 stopni. Przed wyjęciem z blachy zostawiamy ciasto by ostygło.

Porady

Jest to ciasto, które towarzyszy nam podczas każdych świąt. Jego cudowny aromat to niezastąpiony element odświętnego dnia a ponadto jest obłędny w smaku... Nie zapominajcie, że mak to doskonałe źródło łatwo przyswajalnego wapnia i magnezu, dlatego warto aby zagościł w Waszej diecie.

 

Przepis pochodzi z naszego blogu kulinarnego – www.ku-zdrowiu.pl.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Makowiec wegański (bez mąki, jaj, cukru i mleka)

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?