thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
25min
Czas całkowity
25min
porcja/porcje/porcji
10 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
Przepis jest testowany
  • TM 31
opublikowany: 17/11/10
zmieniono dnia: 29/11/11

Składniki

  • 70 g orzechów laskowych, wyłuskanych
  • 500 g mleka
  • 200 g śmietany 30%
  • 5 żółtek
  • 80 g cukru

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180ºC, wyłuskane orzechy wysypać na blachę do pieczenia, wstawić do piekarnika, piec około 8-10 min, aż skórki popękają. Wyjąć orzechy do ściereczki, potrzeć energicznie, aby pozbyć się skórek.
    2. Do naczynia miksującego wsypać obrane orzechy, rozdrobnić 8 s/obr. 10.
    3. Dodać pozostałe składniki, gotować 10 min/90ºC/obr. 2, przytrzymać ręką miarkę MT, zmiksować, zwiększając obroty 30s/obr. 5-10.
    4. Przelać do dużej formy (20x20 cm), odstawić do ostygnięcia, wstawić na około 12 godzin do zamrażarki.
    5. Zamrożone lody wyjąć na kilka minut z zamrażarki, pokroić na kawałki wielkości 4x4 cm, połowę umieścić w naczyniu miksującym, rozdrobnić przy pomocy kopystki 15 s/obr. 9, następnie ubić 30 s/obr. 6. Przełożyć do innego naczynia, powtórzyć czynność z drugą połową lodów.
    6. Uformować kulki, podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Lody orzechowe

Wydrukuj:

Komentarze

  • maja 29, 2023 at 10:14

    Kubek do lodów to ulubiona rankdle przekąska nie tylko dzieci, ale także dorosłych. Ponieważ ma wiele różnych różnych smaków

  • września 1, 2017 at 12:50

    Lody pyszne, dziękuje za przepis!
    Polecam

  • września 18, 2016 at 11:17

    Jak dla mnie, jak zrobiłam je pierwszy raz, wyszły boskie, dziś znowu będę je robić, bo są pycha, jestem zachwycona tmrc_emoticons.D

  • sierpnia 8, 2015 at 14:34

    lody według mnie są smaczne chociaż faktycznie wskazana jest większa ilość cukru. miałam podobne problemy z konsystencją - po ubijaniu przez 30 sekund otrzymałam lody częściowo w formie stałej, częściowo w formie płynnej. na pewno bardzo trudno jest uformować z tego gałki/kulki..

  • kwietnia 19, 2015 at 14:57

    Niestety z lodów wyszła papka...trudno się dziwić kiedy pierwsze rozdrabnia je się przez 15 sekund a potem ubija przez 30.. nie są wcale słodkie naprawdę bo 80 gr cukru to za mało nawet na lody bardzo dietetyczne.. wyrzuciłam je do kosza, marnując tylko składniki, to przepis z ksiązki TM i odradzam go szczerze, do tych na zdjęciu baaaaardzo im daleko.

Are you sure to delete this comment ?