- TM 31
Składniki
... z orzeszkami ziemnymi
- 500 gramów mleka
- 500 gramów śmietany słodkiej
- 200 gramów cukru
- szczypta soli
- 1 łyżek skrobi kukurydzianej
- 60 gramów orzeszków ziemnych
- 20 gramów migdalòw obranych
- cukier waniliowy
... z kiwi
- 250 gramów mleka
- 250 gramów śmietany słodkiej
- 150 gramów cukru
- 300 gramów kiwi
- szczypta soli
... z nutella
- 200 gramów nutelli
- 200 gramów śmietany słodkiej
- 350 gramów mleka
- 100 gramów cukru
- 4 zòltka
- szczypta soli
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Z orzeszkami: do "Blokada naczynia miksującego" wlozyc orzeszki: 5sek / obr 9. Dodac mleko, smietane, cukier i sòl: 7min / 80° / obr 3. Wystudzic troche. Gdy bedzie letnie, dodac cukier waniliowy i skrobie: 5sek / obr 3. Wystudzic kompletnie, zamrozic. Przed spozyciem, pokroic na kwadraty: 20sek / obr 7, nastepnie: 10sek / obr 3, pomagajac sobie kopystka.
Z kiwi: do "Blokada naczynia miksującego" wlozyc mleko, smietane, cukier i sòl: 4min / 80° / obr 1. Przelozyc do innego naczynia, ostudzic. Kiwi obrac, pokroic na kawalki, zmiksowac: 10sek / obr 8. Dodac wystygly krem: 10sek / obr 4. Zamrozic. Przed spozyciem pokroic na kwadraty: 20sek / obr 7, nastepnie: 10sek / obr 4, przy pomocy kopystki.
Z nutella: do "Blokada naczynia miksującego" wlozyc wszystkie skladniki: 7min / 90° / obr 4. Wystudzic, zamrozic. Przed spozyciem pokroic na kwadraty: 15sek / obr 9, nastepnie: 30sek / obr 6,przy pomocy kopystki.
Porady
Lody zamrazamy w pojemniczkach szerokich, zeby latwiej bylo kroic je w kwadraty.
Nalezy spozywac od razu, poniewaz rozpuszczaja sie dosc szybko ( nie zawieraja zageszczaczy !!! Sa calkowicie naturalne! )
Jesli nie chcemy zuzyc calej porcji ( wczesniej przygotowanej), dzielimy na pòl i zamrazamy osobno (najlepszy sposòb), ewentualnie, gdy wyjmiemy z zamrazalnika, szybko odkrajamy potrzebna porcje, a reszte wkladamy z powrotem do zamrazalnika.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
robiłam z orzeszkami - bardzo fajny
Swojskie lody, bez niepotrzebnych E...
Mańka - najpiękniejsza z całej wsi
dodaje do ulubionych
Dzieki Haniu za wyjasnienie Bedzie mi latwiej, bo calkiem nie jarzylam tych smietan Dzieki buziaczki
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Marzenko mówisz i masz kremówka to 30 lub36%, do zup i sosów są 12-18% 10% do do kawy ,chyba żadnej nie pominęłam.Buziaki
Hania z Łodzi:
Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
A, to przepis letni No tak, niedlugo juz I ja na dietce, choc troche Haniu, smietana nie wiem czy 30... To ma byc ta kremòwka, do ubijania, tyle, ze tu sie jej nie ubija . Kto mi wytlumaczy , dziewczyny, te smietany w Polsce, bo sie gubie :O :O :O Jakie sa i ktòra do czego ??? Dzieki
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Oj... kusisz... a ja tu zrzucam zbedne kilogramy ;o) ale na wszelki wypadek wrzuce do ulubionych... jakbym miała kryzys na diecie ;o) Pozdrawiam.
;o)
Tak juz niedlugo bedziemy szalec z lodami musze zrobic, dawno nie robilam a najbardziej lubie sorbety i lody smietankowe lub waniliowe
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Slinka leci
Czy śmietana 30,czy inna?
Hania z Łodzi:
Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Are you sure to delete this comment ?