thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
5min
Czas całkowity
5min
porcja/porcje/porcji
8 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni
Przepis jest testowany
  • TM 31
opublikowany: 17/11/10
zmieniono dnia: 06/06/14

Składniki

  • 4 żółtka
  • 150 g cukru
  • 200 g śmietany, min. 30 % zawartości tłuszczu
  • 400 gpełnotłustego mleka
  • 50 g gorzkiego kakao
  • 100 g gorzkiej czekolady, o zaw. 72% kakao, pokrojonej na kawałki
  • 1 szczypta soli

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu


    1. Do naczynia miksującego włożyć gorzką czekoladę, rozdrobnić 5 s/obr. 8.

    2. Dodać pozostałe składniki, gotować 8 min/90°C/obr. 2. Przelać masę do foremki (np. aluminiowej, silikonowej) do zamrażania do wysokości maks. 4 cm i przykryć folią spożywczą. Przed zamrożeniem pozostawić do całkowitego ostygnięcia, na co najmniej 10 godzin.

    3. Zamrożoną masę przed pokrojeniem na kawałki (około 4 x 4 cm), włożyć na 15 minut do lodówki.

    4. Włożyć pół porcji do naczynia miksującego, rozdrobnić 15s/obr.9, a następnie ubijać przy pomocy kopystki 30s/obr.6. Przełożyć lody do miski i powtórzyć tą czynność z drugą połową porcji. Podawać w pucharkach, bezpośrednio po przygotowaniu.

  2. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

  3. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

  4. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Lody czekoladowo-waniliowe

Wydrukuj:

Komentarze