- TM 5
Składniki
LODY
- 50 g rodzynek, drobnych
- 1 szczypta soli
- 40 g cukru
- 150 g wina porto, białego, słodkiego
- 250 g śmietany kreówki, 30% lub 36%
- 2 jajka
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do naczynia miksującego wbić jajka, dodać śmietanę, 100 g wina, cukier i sól, podgrzać 5 min/80'C/obr.4. Wymieszać 5s/obr.10. Przelać do szerokiego, niskiego pojemnika, wyłożonego folią spożywczą, odstawić na ok. 20 min do ostygnięcia, następnie włożyć do zamrażalnika na min 4 godz.
W tym czasie w osobnym naczyniu namoczyć rodzynki w 50 g wina.
Lody wyjąć z pojemnika, pokroić na kawałki. Pokrojoną masę włożyć do naczynia miksującego, rozdrobnić 10s/obr.10, następnie 20s/obr.4.
Dodać odsączone rodzynki, wymieszać 3s/obr.2. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu lub włożyć do zamrażalnika.
Porady
Lody można długo przechowywać w zamrażalniku. Najlepsze wraz z kieliszkiem Porto
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Pychotka!!! Na pewno spróbuję