- TM 5
Składniki
LODY CZEKOLADOWE
- 4 żółtka
- 1 szczypta soli
- 150 g cukru
- 200 g śmietany, min. 30%
- 400 g pełnotłustego mleka
- 50 g gorzkiego kakao
- 100 g gorzkiej czekolady, o zaw. 72% kakao, pokrojonej na kawałki
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do naczynia miksującego włożyć gorzką czekoladę, rozdrobnić 5s/obr.8.
Dodać pozostałe składniki, gotować 8min/90'C/obr.2. Masę przelać do foremki (np.aluminiowej, silikonowej) do zamrażania do wysokości maks. 4 cm i przykryć folią spożywczą. Przed zamrożeniem pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Zamrożoną masę włożyć na 15 min do lodówki, następnie pokroić na kawałki (około 4x4cm).
Włożyć pół porcji do naczynia miksującego, zmiksować 15s/obr.9, a następnie ubijać przy pomocy kopystki 30s/obr.6. Przełożyć lody do miski i powtórzyć tę czynność z drugą połową lodów. Podawać w pucharkach lub wafelku, bezpośrednio po przygotowaniu.
Porady
Lody można udekorować mielonymi orzeszkami pistacjowymi, wiórkami kokosowymi, kawałkami czekolady, owocami, bitą śmietaną, polane sosem czekoladowym lub owocowym
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
zrobiłam, jednak na koniec, po przełożeniu już do miseczek - były na tyle płynne, ze nie nadawały się do spożycia od razu, musiałam jeszcze dac na jakis czas do zamrazarki. W smaku- rewelacja
Wyglada pysznie, dzisiaj robię i dam znać jak wyszły. na dziś szybki lody vege bananowe z masłemorzechowym musz zspokoić nasze słodkie pragnienia dzieki za prepis
pyszne
"Ubijać przy pomocy kopystki 30s/obr.6" tzn. ze podczas ubijania dodatkowo przez otwór w pokrywie mieszamy kopystką po ściankach naczynia żeby wszystko było dobrze wymieszane.
Zamiast słowa 'ubijać' użyłabym 'wymieszać kopystką'. Czyli w trakcie miksowania zmrożonych lodów mieszamy je kopystką.
A nie powinien być motylek, a nie kopystka do ubijania? Przepraszam za ilość pytań
Zwykłe mleko w kartonie, może być 3,5%, może być też 3,2% (ja właśnie takiego używam do lodów).
a mleko w proszku czy takie zwykłe w kartonie np 3,5%?
Właśnie zrobiłam. Pyszne na ciepło. Jedynie po gotowaniu musiałam jeszcze miksować chwilę bo były grudki kakao. Dodałam też mniej cukru, ale to oczywiście kwestia smaku Pozdrawiamy