thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
10min
Czas całkowity
10min
porcja/porcje/porcji
8 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni
Przepis jest testowany
  • TM 31
opublikowany: 17/11/10
zmieniono dnia: 29/11/11

Składniki

  • 1000 g mleka
  • 10 żółtek
  • 260 g cukru
  • 40 g mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 1 szczypta soli
  • skórka z jednej cytryny, organicznej
  • 1 laska cynamonu

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    1. Założyć motylek. Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać żółtka, 200 g cukru, mąkę kukurydzianą, cukier wanilinowy i sól, ubić 15s/obr.3.
    2. Dodać skórkę z cytryny i laskę cynamonu, gotować 12min/90ºC/obr. 2.
    3. Wyjąć laskę cynamonu i skórkę z cytryny. Przełożyć masę do 8 żaroodpornych salaterek i pozostawić do ostygnięcia (do temperatury pokojowej). Posypać równomiernie cukrem (60 g) i opalać palnikiem, dopóki cukier się nie stopi tworząc cienką, delikatną, złocistobrązową warstwę karmelu. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Krem kataloński

Wydrukuj:

Komentarze