- TM 6
- TM 5
- TM 31
- TM 21
Składniki
Kinder bueno, biała Nutella
- 230 gramów biała czekolada
- 150 gramów orzechy laskowe, blanszowane
- 150 gramów olej, o neutralnym smaku, np. rzepakowy
- 150 gramów mleko
- 1 szczypty soli, drobnej
- 0.5-1 łyżeczki ekstrakt z wanilii, naturalny
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Orzechy wsypać na zimną patelnię (najlepiej dużą, by orzechy leżały równo jedną warstwą). Prażyć na średnim poziomie przez kilka minut, aż zmienią kolor na złoto-brązowy. Po tym czasie przesypać je do głębokiego talerza, zostawić do wystygnięcia.
- W np. szklanym naczyniu, w którym możesz potem przechowywać gotowy krem, rozpuścić w mikrofalówce całą białą czekoladę (w zależności od mocy mikrofalówki - np. podgrzewać 30 sek, wyciągnąć, zamieszać, włożyć na kolejne 30 sek i tak dopóki w trakcie mieszania czekolada się całkowicie rozpuści na gładką masę). Pozostawić do wystudzenia (do temp pokojowej, żeby nie zaczęła twardnieć).
- Wystudzone orzechy wrzucić do "Blokada naczynia miksującego"
Zmielić 30s / o10
Zawartość naczynia zgarnąć ze ścianek na dno i raz jeszcz zmielić 30s /o10
Jeśli masa ma konsystencję masła orzechowego, można przejść do następnego kroku, jeśli nie to raz jeszcze zmielić 30 s / o10. - Do powstałego masła orzechowego dodać mleko, olej, sól, ekstrakt, rozpuszczoną czekoladę.
Mieszac ok 30s / o10 by składniki dobrze się połączyły a masa zgęstniała (moja miała konsystencję majonezu). Można mieszać krócej, dobrze słychać kiedy konsystencja się zmienia i z płynnej przechodzi w cięższy krem).
Gotową masę przechowywać w sloikach/miseczce z przykryciem max 2 tygodnie w lodówce.
Prażenie orzechów
Rozpuszczanie czekolady
Krem
Porady
1. Można przygotować sobie więcej orzechów i przed rozpoczęciem robienia masła orzechowego, posiekać je w "Blokada naczynia miksującego" na większe kawałki i gdy krem będzie już gotowy - dodać je do masy, by uzyskać dodatkową teksturę
2. Kiedy gotowy krem wyciągniesz już z naczynia, ale zostaną jego resztki na ściankach i pod nożami, możesz zrobić napój mleczny - wlać pół do kubka mleka, włączyć o10 / 6 sek, zawartość zgarnąć ze ścianek na dno i podgrzewać o1 / 4 min / 85st.
Źródło przepisu: https://barrylewis.net/recipe/chunky-nutella-bueno-spread/
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przepis jest tworzony dla
TM 21
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?