Czas przygotowania
3h 30min
Czas całkowity
4h 30min
porcja/porcje/porcji
--
--
Poziom
Łatwy
- TM 5
opublikowany: 19/04/19
zmieniono dnia: 19/04/19
Składniki
Składniki na ciasto:
- 250 gramów Zimnego masła lub margaryny
- 3 łyżki cukru pudru
- 5 żółtek
- 1 łyżeczki proszku do pieczenia
- 450 gramów mąki pszennej
Piana z białek
- 5 białek, Pozostałe że spodu na ciasto
- 200 gramów cukru
- 1 Opakowanie budynku śmietankowego
Dodatkowo
- 1 Słoik jabłek prażonych
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 1. Wszystkie składniki na ciasto umieścić w naczyniu "Blokada naczynia miksującego" . Wymieszać przy pomocy kopystki 25-30 s/obr. 5. Wyjąć ciasto z naszynia miksującego wyrobić przez chwilę ręcznie i uformować wałek Ciasto podzielić na 2 części (jedna część 3/4), zawinąć w worek i umieścić w zamrażalniku na ok. 2h.
2. Głęboka blachę o wymiarach 25x40 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
3. Wyjąć większą część ciasta z zamrażalnika i zetrzeć na tarce (duże oczka) na spód formy.
4. Podpiec w temperaturze 180-190 stopni ok. 15 minut lub do złotego koloru.
5. Na podopieczny spod (może być gorący) wyłożyć jabłka.
6. W osobnym naczyniu wymieszać cukier i budyń
7. W naczyniu miksujacym umieścić motylek i włożyć białka ustawić 4min/obr. 3,5. Po upływie 1 minuty stopniowo dodawać cukier wymieszany z budyniem
8. Na jabłka wyłożyć równo ubita pianę z białek. Na wierzch zetrzeć pozostała część ciasta
9. Piec ok 1 godziny w temperaturze 175 stopni bez termoobiegu. Studzic w wyłączonym, lekko uchylonym piekarniku.
Porady
Ciasto można przygotować wcześniej i umieścić w zamrażalniku jednak przed robieniem ciasta należy je wyjąć z zamrażalnika na jakiś czas żeby łatwiej było je zetrzeć.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Najlepszy jabłecznik na świecie. To mój ulubiony przepis na jabłecznik.
Ciasto pyszne.Mój mąż twierdzi że to wzorcowa szarlotka 😄😄😄