thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
3h 30min
Czas całkowity
4h 30min
porcja/porcje/porcji
--
Poziom
Łatwy

Składniki

Składniki na ciasto:

  • 250 gramów Zimnego masła lub margaryny
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 450 gramów mąki pszennej

Piana z białek

  • 5 białek, Pozostałe że spodu na ciasto
  • 200 gramów cukru
  • 1 Opakowanie budynku śmietankowego

Dodatkowo

  • 1 Słoik jabłek prażonych

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. 1. Wszystkie składniki na ciasto umieścić w naczyniu Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" . Wymieszać przy pomocy kopystki 25-30 s/obr. 5. Wyjąć ciasto z naszynia miksującego wyrobić przez chwilę ręcznie i uformować wałek Ciasto podzielić na 2 części (jedna część 3/4), zawinąć w worek i umieścić w zamrażalniku na ok. 2h.
    2. Głęboka blachę o wymiarach 25x40 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
    3. Wyjąć większą część ciasta z zamrażalnika i zetrzeć na tarce (duże oczka) na spód formy.
    4. Podpiec w temperaturze 180-190 stopni ok. 15 minut lub do złotego koloru.
    5. Na podopieczny spod (może być gorący) wyłożyć jabłka.
    6. W osobnym naczyniu wymieszać cukier i budyń
    7. W naczyniu miksujacym umieścić motylek i włożyć białka ustawić 4min/obr. 3,5. Po upływie 1 minuty stopniowo dodawać cukier wymieszany z budyniem
    8. Na jabłka wyłożyć równo ubita pianę z białek. Na wierzch zetrzeć pozostała część ciasta
    9. Piec ok 1 godziny w temperaturze 175 stopni bez termoobiegu. Studzic w wyłączonym, lekko uchylonym piekarniku.

Porady

Ciasto można przygotować wcześniej i umieścić w zamrażalniku jednak przed robieniem ciasta należy je wyjąć z zamrażalnika na jakiś czas żeby łatwiej było je zetrzeć.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Jabłecznik pod pierzynką

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?