![thumbnail image 1](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/mfw59r29-36991-740925-f60be-kl54ch4f/a217f96c-17a6-4ca6-b1d3-d1c20730a055/main/japonskie-lody-sezamowe.jpg)
Składniki
LODY
- 100 g ziarna sezamu, czarnego
- 500 g śmietana, min. 30% tłuszczu
- 1 puszki mleko skondensowane, słodzone
- 1 łyżeczki ekstrakt z wanilii
- 0,5 łyżeczki soli, drobnej
- 6 kapsułek węgla aktywnego, (apteka)
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Sezam prażymy 9min/Varoma/
"Obroty wsteczne" obr.1
Rozdrabniamy prażony sezam 20s/obr. 8 (stopniowo zwiększając obroty)
Wrzucamy do naczynia miksującego zimne mleko skondensowane, sól, ekstrakt z wanilii i węgiel aktywny (dla koloru). Mieszamy składniki 40s/obr. 6
Ubijamy śmietankę motylek obr. 4. Czasu nie podaje bo zależy od śmietany.
Powstałą ciemną masę łączymy mieszając z ubitą śmietanką.
Lody przelewamy do keksówkI.
JAPOŃSKIE LODY SEZAMOWE
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Czy tą keksowke wrzucamy do zamrażarki? Jakie wymiary keksowke?
Are you sure to delete this comment ?