thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
15min
Czas całkowity
15min
porcja/porcje/porcji
6 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
Przepis jest testowany
  • TM 31
opublikowany: 17/11/10
zmieniono dnia: 29/11/11

Składniki

  • 700 g wody
  • 150 g cukru
  • 2 goździki
  • 1 laska cynamonu
  • skórka z pomarańczy, z 1 sztuki
  • 400 g kawy, zaparzonej, mocnej
  • Opcjonalnie
  • 6 łyżeczek śmietany 30%
  • 6 łyżeczek ajerkoniak, u lub innego likieru

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    1. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać cukier, goździki, laskę cynamonu, skórkę pomarańczy, gotować 12 min/100ºC/obr. 1.
    2. Dodać kawę, wymieszać 5 s/obr. 3. Przecedzić przez koszyczek.
    3. Przelać do formy (20x20 cm), odstawić do ostygnięcia, wstawić na około 12 godzin do zamrażarki.
    4. Zamrożone lody wyjąć na kilka minut z zamrażarki, pokroić na kawałki wielkości 4x4 cm, połowę umieścić w naczyniu miksującym, rozdrobnić przy pomocy kopystki 15 s/obr. 9, następnie ubić 30 s/obr. 6. Przełożyć do innego naczynia, powtórzyć czynność z drugą połową granity.
    5. Przełożyć do wysokich szklanek, każdą porcję polać łyżeczką śmietany i likieru.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Granita kawowa

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: