thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
1h 0min
Czas całkowity
1h 0min
porcja/porcje/porcji
10 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

łyżeczka sody oczyszczonej lub proszku do piueczenia

ciasto

  • 1 łyżeczki proszku do p[ieczenia
  • 30 gramów oliwy, oleju kokosowego lub innego tłuszczu
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego wykonanego w TM
  • 100 gramów cukru
  • 100 gramów skrobi ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • 700 mleko
  • 200 gramy Kaszy jaglanej odważonej na sucho

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Kaszę jaglaną odważyć i dobrze wypłukać pod bierzącą wodą i przelać wrzątkiem lub suchą uprażyć na patelni.

    Włożyć do naczynia i wlać ok 500g mleka. Być może trzeba będzie w trakcie dolać aby kasza się nie przypaliła. Ustawić ok 20min, 100 stopni, obroty 1.

    Jak kasza się ugotuje,zmiksować ok 10-15 sek obr 6, ma być gładko.

    Dodać pozostałe mleko oraz składniki, dobrze wymieszać. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany.

    Składniki są podane w przybliżeniu, niestety takie rzeczy zawsze robię na oko, a wiadomo ze jedni wolą bardziej słodkie inni mniej. Cukier można zastąpić innymi słodkimi pochodnymi typu ksylitol, syrop z agawy itp. Temperatura też jest zależna od ilości kaszy, ja gotuję ok 90-100 stopni.

    Gofrownicę rozgrzać i łyżką nakładać porcję, piec aż do zarumienienia.

    Moje dzieci nie zauważyły różnicy między tradycyjnymi goframi a tymi. Nie próbowałam ale myślę że z mlekiem roślinnym również da radętmrc_emoticons.)

    Smacznegotmrc_emoticons.)

Porady

Pamietajmy ze gotowanie w TM nie zwalnia nas z myślenia więc trzeba zawsze kontrolować i doprawiać tak jak się lubitmrc_emoticons.)

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Gofry z kaszy jaglanej

Wydrukuj:

Komentarze

  • października 1, 2015 at 11:26

    Pierwszy raz przepis podany na tej stronie mi sie nie udal. Ciasto nie kleilo sie, probowalam robic placki na patelni efekt byl taki Sam. W koncu po 2 godzinach skapitulowalam.

    zrobilam tak jak bylo w przepisie, ciasto bylo gestosci smietany, drugi raz nie mam ochoty na eksperymenty.

  • września 30, 2015 at 09:29
    5.0

    Ooooooo!!! Cudowny przepis! Uwielbiam kaszę i wszelkie jej zastosowania! Dzięki! 

    Mańka - najpiękniejsza z całej wsi Smile

  • września 2, 2015 at 21:55
    5.0

    Uwielbiam kaszę jaglana przepis daję do wypróbowania  Cooking 10

Are you sure to delete this comment ?