thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 0min
Czas całkowity
1h 4min
porcja/porcje/porcji
6 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

  • 140 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 jajko - osobno żółtko i białko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 5 g drożdży świeżych
  • 110 g mleka tłustego 3,2%
  • 90 g wody gazowanej
  • 45 g roztopionego masła (ostudzonego)
  • szczypta soli

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Gofry brukselskie
  1. Do naczynia Thermomix wlewamy mleko, drożdże i cukier. Mieszamy czas 3 min/temp.37/obr.3. Następnie dodajemy wodę, ekstrakt z wanilii, żółtko, mąkę, sól i masło. Dokładnie mieszamy czas 2 min/obr.3.

    Ciasto przelewamy do miski przykrywamy ściereczką i zostawiamy na ok. 15 minut aby ciasto zaczęło pracować (mają pojawić się drobne pęcherzyki).

    Po tym czasie ubijamy pianę (jest to jedno białko więc ja ubiłam ręcznie) i delikatnie mieszamy ją z masą. Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na ok 30 minut (na cieście mają być pęcherzyki powietrza)

    Gofry pieczemy w gofrownicy na rumiano. Gofry z wierzchu są bardzo chrupiące a w środku delikatnie puszyste. Polecam.

Porady

Gofry pieczemy w gofrownicy na rumiano. Gofry z wierzchu są bardzo chrupiące a w środku delikatnie puszyste. Polecam.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Gofry brukselskie

Wydrukuj:

Komentarze